VENEEN PELASTUSOPERAATIO / SALVAGE OF 44

Veneen pelastusoperaation eteen on tehty työtä 24/7 jo siitä lähtien kun sen omistaja hylkäsi sen. Veneen etelä-afrikkalainen boat captain Nick Leggatt ja kaksi kokenutta englantilaista purjehtijaa lensivät eilen Lontoosta Bermudalle. Heidän tarkoituksenaan on mennä kyytiin sieltä Azorien suuntaan lähtevälle alukselle.

Vene kelluu melkein samassa paikassa kuin mihin se hylättiin. Sillä on kolme reiviä isopurjeessa ja pienempi keulapurje on enemmän tai vähemmän sotkeutunut mastoon. Tuulet vaihtelevat ja vene ajelehtii noin 2-3 solmun vauhdilla. Sijainti on hyvin tiedossa, sillä The Transat bakerly -kilpailuorganisaation paikannin kertoo sen tarkkaan vielä noin kuukauden ajan tästä eteenpäin.

Bermudalta kyyti todennäköisesti järjestyy, sillä sesonki Karibialla on ohi ja superjahteja ajetaan parhaillaan Välimerelle. Niiden reitti kulkee Bermudan ja Azorien kautta Gibraltarille. Richardin vene on aika tarkkaan Bermudan ja Azorien puolivälissä eli mahdollisuudet päästä veneelle tätä kautta ovat realistiset.

Kun Nick miehistöineen pääsee veneelle, heidän täytyy varmistaa että se on turvallisessa kunnossa purjehtiakseen noin 1000 mailia Azoreille. Olosuhteet matkalla voivat olla aika hankalatkin.

Jotain vaurioita veneeseen on Richard Tolkienin evakuoinnin yhteydessä syntynyt, sen oltua rahtilaivan kyljessä kiinni. Vene on saanut osumaa laivasta ainakin puukspröötiin ja täytyy myös muistaa, että se on kohta ollut noissa oloissa ilman kipparia jo noin viikon. Kaikki vesitiiviit laipiot on kuitenkin suljettuna ja luukut kiinni eli pinnalla pysymisestä ei pitäisi olla huolta.

Ari_Nick_Plymouth

Above: Ari Huusela (right) and Nick Leggatt (left) in Plymouth a day before the start of The Transat bakerly.

Briefly in English 

The salvage of IMOCA GBR44 that its owner Richard Tolkien abandoned during his race in Transat bakerly is moving forward as Nick Leggatt and his crew flew from London to Bermuda yesterday. Their plan is to get on board to one of the yachts heading to Mediterranean. If the boat is safe to sail, Leggatt will take her to Azores. The tracker of the boat is still working.