TOIMIVAT YHTEYDET OVAT SEKÄ TURVALLISUUSTEKIJÄ ETTÄ ISON YLEISÖN ILO

Yksinpurjehdus ei onnistu yksin. Pidän mereltä yhteyttä monesta syystä.

Sääkarttojen lataaminen, yhteydenpito tiimiin, kisaorganisaatioon, mediaan ja päivitykset someseuraajille ovat päivittäisiä rutiineja. Lisäksi kontaktoin tarvittaessa fysiikka- ja mentaalivalmentajaa tai lääkäreitäni.  Satamissa yhteyksiä tarvitsevat sekä shore crew että venettä ihastelemaan tuleva yleisö.

Ukkoverkot on rakentanut 450 megahertsin taajuudella toimivan 4G verkon Suomen merialueille ja kehittää parhaillaan globaalia merenkulun yhteysratkaisua yhdessä Nokian ja maailman suurimman satellittiyhtiön SES:n kanssa. Se kattaa kauemmas, kuin mitä operaattoreilla on tarjolla. Ukkoverkkojen Teknisen tuen päällikkö Joel Lehtomäki kävi Huuselan mukana Gosportissa tutustumassa IMOCA60-veneen teknisiin vaatimuksiin. Samalla aloitettiin yhteyksien rakentamisen suunnittelu. 

”Arin veneessä on jo paljon ja hyvää tekniikkaa, mutta uusia ajatuksiakin syntyi. Haluaisin asentaa antenneja lisää. Jos saisimme maston huippuun optimoidun antenniratkaisun, toimisivat 450 MHz 4G yhteytemme jopa 50 kilometrin päässä tukiasemasta merelle ja vasta sitä kauempana tarvitaan käyttöön satelliittiyhteydet”, kertoo Lehtomäki. Työstämme myös testiympäristöä joka mahdollistaa korkeatasoisen videokuvan ja sensoriverkon hyödyntämisen ääriolosuhteissa.

Vene18Båt -messuilla Ukkoverkkojen Joel Lehtomäen kanssa. 

 

Yksi VG2020-projektin satamiin liittyvistä yhteysideoista toteutetaan Ukkoverkkojen Viprinet-monikanavareitittimellä, joka yhdistää monen reitittimen yhteyden nopeuden ja luotettavuuden yhdeksi yhteydeksi. Se on erityisen kätevä siellä, missä netti niin sanotusti tökkii. Supernopeat yhteydet asiakkaiden ja yleisön käytettävissä tulevat olemaan hitti esimerkiksi Route du Rhumin startissa, missä normaaliverkko ei miljoonayleisön käytössä riitä alkuunkaan. Joel Lehtomäki saa avun kuulostamaan helpolta: ”Yksiin kuoriin laitetaan monta 4G-reititintä ja paikallisen maan sim-kortit. Siinä se.”  

Ukkoverkot suunnittelee yhteyksiä monenlaisille laivoille ja merenkulun tueksi mutta projektin strategisena tavoitteena on kehittää uniikki ratkaisu autonomisen merenkulun ja digitalisaation tarpeiden tukemiseksi. ”Me opimme Huuselan projektista ja hän meiltä. Tavoitteenamme on massiivinen parannus kaikkien laivojen yhteyksiin merialueilla ja nyt meillä on riittävän haasteellinen mahdollisuus testata ja todentaa uusia ratkaisuja”, summaa Lehtomäki. 

kuva: Viprinet-reititin

Alkuperäinen juttu on julkaistu NewsLetterissäni 2/2018