ROUTE DU RHUM STARTTAA SUNNUNTAINA

Maailman suurimpiin purjehduskisoihin lukeutuva Route du Rhum starttaa sunnuntaina – Huusela edustaa Suomea

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela starttaa sunnuntaina 4.11. yhteen maailman suurimmista, kuuluisimmista ja seuratuimmista purjehduskilpailuista. Huusela on legendaarisen Route du Rhum Atlantin yli yksinpurjehduskilpailun ainoa suomalainen.

Ari Huuselalle Route du Rhumiin osallistuminen on jo toinen, mutta erityiseksi sen tekee se, että kisa on hänen ensimmäinen kilpailunsa yksinpurjehduksen huipulla, IMOCA-luokassa. Huusela on luokan ainoa ei-ammattilais kippari. Kukaan pohjoismaalainen ei aiemmin ole yltänyt tähän luokkaan.

Photo: Jari Selin

Route du Rhum purjehditaan yksin, pysähtymättä Atlantin yli Ranskan Saint-Malosta Guadeloupelle, Karibialle. Reitin pituus on noin 6.000 km. Joka neljäs vuosi purjehdittavaan kilpailuun starttaa nyt ennätysmäärä osallistujia, 123 kipparia, kuudessa eri luokassa.

Kisakylä Saint-Malossa aukesi viime viikon keskiviikkona ja miljoonan kävijän raja meni rikki jo neljännen aukiolopäivän jälkeen. Kisakylä on valtava, 50.000 m2 suuruinen ja ohjelmaa on aamusta iltaan. Kippareiden, kuten Huuselan aika kisakylässä menee kokouksissa, veneen valmistelussa sekä PR-työssä.

The number of race village visitors will be totaling more than 2 million.

“Tuntuu ihmeelliseltä, että olen päässyt tähän pisteeseen. Siirtyminen IMOCA-luokkaan on eksponentiaalinen askel kaikkeen aiemmin tekemääni verrattuna. Hirvittävän suuri harppaus suorastaan”, kertoo Ari Huusela kisakylästä.

Turo Nummi and Jukka Jaskari at work.

Huuselan vene Ariel2 on vuoden 2017 lopulla valmistunut Owen Clark Design IMOCA60. Se on 18 metriä pitkä ja maston korkeus veden pinnasta on 28 metriä. Purjepinta-alaa on suurimmillaan 580 m2, mikä vastaa kolmea tenniskentällistä. Venettä kutsutaan leikillisesti ”monsteriksi”, sillä sen voimat ja tehot ovat niin valtavat. Kisakylässä Huuselan vene on sijoitettu voittajaehdokas Alex Thomsonin veneen viereen. Thomson on toiminut Huuselan mentorina jo toista vuotta.

Alex Thomson and Ari interviewed in IMOCA press conference.

”Nyt on aika keskittää kaikki ajatukset itse kilpailusuoritukseen. Sään analysointi, reitityksen hiominen ja muutamat viimeistelytyöt veneessä vievät aikaa vielä. Veneen pohjan on sukeltaja pessyt eilen. Tuoreruoka hankitaan seuraavaksi”, kertoo Huusela. “Kaikenkaikkiaan siihen, että olen nyt tässä pisteessä, on mennyt parikymmentä vuotta. Työ alkoi jo silloin, kun unelma Vendée Globesta syttyi”, Huusela sanoo.

IMOCA-luokka on Route du Rhumin kansainvälisin luokka. Siihen osallistuu 20 venettä, joiden kipparit tulevat Ranskan lisäksi Englannista, Saksasta, Sveitsistä ja Suomesta. Naiskippareita luokassa kisaa nyt kolme. Huusela osti 2000-luvun alussa Class Mini -veneen yhdeltä heistä, Samantha Daviesilta, ja möi sen myöhemmin toiselle heistä, Isabelle Joschkelle.

Huuselan kisaa voi seurata kartalla Route du Rhum -applikaatiossa ja häntä vastaan voi kisata virtuaalisesti lataamalla Virtual Regatta -nimisen applikaation.
www.routedurhum.com

Featured image: Jari Selin