TAPAHTUI 13.11 klo 6.57 UT

Tänään oli karu aamu, olin hereillä ja kuulin tutkavaroittimen piippauksen. Samalla huomasin AIS-näytöllä Rhum Mono -luokan kilpakumppanin, 2016 VG-purjehtijan, Sebastien Destremaun Open60 -veneellään lähestyvän oikealta. Kutsuin häntä VHF:lla kaksi kertaa, ei vastausta. Vene näytti menevän edestäni.

Vauhtimme kuitenkin vaihtelivat melkoisesti puuskista johtuen, ollen 12-17 solmua. AIS-näyttöni skaala oli säädetty pienelle ja tajusin hänen olevan todella lähellä, tulossa suoraan kylkeäni kohti 17 solmun vauhdilla. Menin samantien ulos, eikä mitään ollut enää tehtävissä törmäyksen ehkäisemiseksi. 

Destremaun veneen puuksprööti osui takakulman kaiteisiin ja takastaagiin. Kaiteet lähtivät ja takastaagi katkesi. Sain nopeasti viritettyä katkenneen takastaagin tukemaan mastoa. 

Open60 jatkoi matkaansa ja hetken päästä Destremau vastasi VHF-kutsuuni. Sanoi olleensa nukkumassa, eikä edes huomannut törmäystä. Luuli autopilotin vain temppuilleen. Veneestä oli vaurioitunut puukspröötin alatuki, jonka Destremau sai korjattua. Hän jatkaa kisaa.

Veneeseeni tuli vaurioita peräpeiliin ja takanurkkaan, hydrogeneraattori oikealta puolelta vaurioitui myös. Muutaman tunnin työn jälkeen pääsin jatkamaan kisaa, tosin hieman rampana. Törmäyksessä löysäsin isopurjeen, joka sitten nojasi koko voimallaan toisen puolen takastaagiin. Se oli pakko pitää kireällä ja latta nro. 6 juuri kakkosreivin kohdalla näyttäisi olevan murtunut noin metrin päästä purjeen takaliesmasta. Nyt seilaan kakkosreivatulla isopurjeella.

Päivän toinen kilpakumppanin kohtaaminen.

Peräpeiliin tulleet reiät on nyt paikattu kevlar-levyllä ja kaiteet viritetty. Kuitenkin takakaidetolppa puuttuu.

Nyt pitää pystyä katsomaan eteenpäin ja seilaamaan turvallisesti perille. Nukkuminen on entistä haastavampaa tulevina päivinä.

 

HAPPENED THIS MORNING 6:57 UT

Was awake when heard radar alarming. Saw Destremau’s boat on AIS. Called him by VHF two times without getting an answer. His boat was sailing straight towards us with 12-17 knots of speed, depending on gusts. Ran out. Nothing could be done anymore.

Got a VHF-answer from Destremau later. He said he had been sleeping without noticing the collision. He thought his autopilot had just stopped working.

Pushpit, stanchion and right side hydrogenerator damaged. Possible repairs done. Am continuing the race.