HUUSELA KAUDEN ENSIMMÄISEEN KISAAN

Pohjoismaiden ainoa Imoca-kippari, yksinpurjehtija Ari Huusela valmistautuu kauden ensimmäiseen Imoca Globe Series -maailmanmestaruuskiertueen kilpailuun. Bermudes 1000 Race starttaa tasan puolitoista vuotta ennen Huuselan päätavoitetta, myyttistä Vendée Globea.

Bermudes 1000 Race on valtameriyksinpurjehduksen maailmanmestaruuskiertueen Imoca Globe Seriesin tämän vuoden ensimmäinen koitos. Se starttaa 8.5. Bretagnen Duarnenezista, Ranskasta ja maali on läheisessä Brestissä. Reitti kiertää Irlannin edustalta Azoreille ja takaisin. Välillä ei pysähdytä ja kisa purjehditaan yksin. Kisaorganisaatiolla on mahdollisuus tehdä muutoksia noin 2000 merimailin eli 3600 kilometrin pituiseen reittiin vielä muutama päivä ennen starttia.

Bermudes Race on Huuselalle tärkeä, sillä valtamerikilpapurjehduksesta on tullut suurten yleisöjen seuraama laji, joka kasvattaa huomioarvoaan kohisten. Siksi Huuselan päätavoitteena olevaan Vendée Globeen pyrkii nyt useampi tiimi kuin koskaan ennen — sponsoritkin kulkevat niiden lajien mukana, joilla on heille uutta annettavaa.

”Valtamerikilpapurjehduksessa on kysymys humaaneista tositarinoista, jotka digitalisaatio ja yhteydet tuovat seuraajien iholle. Ja on yhteyksillä myös muunkinlainen rooli. Reititys, sää, yhteydenpito läheisiin ja asiantuntijoihin, kuten vaikkapa lääkäriin, vaativat äärimmäisissäkin olosuhteissa toimivat yhteydet”, kertoo Huuselan kumppanin dataoperaattori Ukkoverkkojen toimitusjohtaja Mikko Uusitalo (kuvassa vasemmalla).

 

 

Vuoden 2019 kalenterissa Huuselalla on Bermudes Racen lisäksi edessään vielä toinenkin kilpailu, lokakuussa starttaava legendaarinen Transat Jacques Vabre. Tämä kahvikisaksikin kutsuttu kilpailu purjehditaan muista kisoista poiketen kaksin ja sen reitti kulkee Ranskan Le Havresta Brasilian Salvador da Bahiaan.

”Bermudes 1000 -kisa on tässä lajissa vähän niinkuin sprinttimatka. Olen nyt Vendée Globe -rankingissä sijalla kahdeksan, mikä on erittäin hyvä. Tulevan kisan tavoitteena on varmistaa, että hyvä asema säilyy”, Huusela sanoo.

Bermudes 1000 Raceen on ilmoittautunut 17 Imoca-kipparia, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta.

Lisätiedot:
Pääkuva Ari Huuselasta: Jari Salo, Sailing Images