VENDÈE GLOBE – KILPAILU JA VAIKUTTAJA-ALUSTA

Kolme maailman suurinta ja seuratuinta purjehduskilpailua Olympialaisten lisäksi ovat Vendée Globe, Ocean Race ja America’s Cup. Näistä Vendée Globe ja Ocean Race kiertävät maapallon. Toinen yksin, toinen miehistön kanssa. Toinen non-stop, toinen etapeissa. Imoca-veneet hallitsevat vuodesta 2021 alkaen niitä kumpaakin.

Vendée Globe kisattiin ensimmäisen kerran 1989/90. Sen jälkeen legenda on kasvanut kasvamistaan ja joka neljäs vuosi Les Sables d’Olonnen kisakylä vetää 2,3 miljoonaa kävijää. Joista jokainen haluaa nähdä vilauksen veneistä ja niiden kippareista.

Kisaan otetaan maksimissaan 30 kipparia. Valtameriyksinpurjehduksen valtavasta suosiosta kertoo sekin, että koskaan aikaisemmin ei lähtölinjalle ole ollut ruuhkaa. 2020 mukaan pääsevät ohituskaistaa ne, jotka purjehtivat viime kisan maaliin ja ne, jotka rakentavat tällä välin upouuden veneen. Muut valitaan Imcoa Globe Series -kisamailien perusteella.

Maailmanmestaruuskiertueen pistemäärä muodostuu mailien ja kisasijoituksen yhteisvaikutuksena. Vendée Globe -ranking perustuu pelkkiin kisattuihin maileihin.

Olen Vendée Globe -jonossa hyvissä asemissa, jaetulla 5. sijalla. Maailmanmestaruuspisteissä olen sijalla 12.

Vendée Globesta lähetettiin viime kisan aikana 1274 tuntia tv-lähetyksiä ja kisaa seurasi 61 eri maan mediat. Akreditoituneesta 1992 toimittajasta 38% oli ei-ranskalaisia. Kipparit edustivat 10 eri kansallisuutta.

 

Tiimien sposorisopimukset ovat tyypillisesti olleet erittäin pitkiä. Ranskalainen betonifirma PRB on pääsponsorina jo 30. vuotta. HUGO BOSSille tuleva Vendée Globe on jo kuudes ja broileria myyvälle Maitre Coq’ille neljäs.

With Alex Thomson in his Press Conference before the start.

 

Nyt on nähtävissä, että yritykset esiintyvät yhä enemmän vastuullisuusteemojensa kautta ja hyväntekeväisyysjärjestöt ovat yhä laajemmin ja aktiivisemmin hyödyntämässä Imoca-veneiden valtavaa vaikuttajapotentiaalia.

Kumppaneistani Climecon painottaa sisäilmaratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa ympäristönäkökohtia ja vastuullisuutta, HPP Asianajotoimisto on ympäristöoikeuden alueella Suomen johtava palveluntarjoaja ja  Ukkoverkoilla on vahva rooli turvallisuutta parantavien, kriittisten yhteyksien rakentajana.

Containerships on eturintamassa hiilineutraaliuden edistäjänä nesteytetyllä maakaasulla halkovilla konttilaivoillaan ja Helly Hansen edellyttää vastuullisia toimintatapoja kaikilta alihankkijoiltaan sekä on allekirjoittanut eettisen kaupankäynnin periaatteet (IEH).

Vaikka katseet kohdistuvat yksittäisiin kippareihin, on yksinpurjehdus yksi maailman vaativimmista tiimityön näytteistä. Ilman sitoutunutta, kovaa työtä rakastavaa tiimiä ja yhtä täysillä mukana olevia kumppaneita, ei Imoca-valtamerikisoihin voi kenenkään rahkeet riittää. Myös kilpailujen aikana tärkeä asiantuntijajoukko on jatkuvassa päivystystilassa. Lisäksi tiimit huolehtivat siitä, että seuraajat ja media saavat seikkailusta irti kaiken mahdollisen.

Statistics: Vendée Globe

Photos: Ari Huusela, 2016/17 Vendée Globe race village. 

KLIKKAA LUKEMAAN LISÄÄ REITISTÄ JA KISASTA