HUUSELA JA B&G YHTEISTYÖHÖN

Valtameriyksinpurjehtija Ari Huusela valitsi kumppanikseen maailmanluokan purjehduselektroniikkavalmistaja B&G:n.

Ari Huuselalla on enää 15 kuukautta päätavoitteeseensa, non-stop maapallon ympäri purjehdukseen yksinpurjehduksen kuninkuusluokassa. Vendée Globen starttia tulee Les Sables d’Olonnen kisakylään aistimaan kaksi miljoonaa ihmistä. Sitä ennen tulee Ariel2:n olla teknisesti huippukunnossa. Navigointi- ja automaattiohjausjärjestelmät ovat kriittinen osa sitä.
”Ariel2:n vanha B&G-järjestelmä uusitaan kokonaan. Se päivitetään B&G:n H5000 järjestelmään. Molemmat autopilotit, kaksi prosessoria, mittarit, autopilotin käyttöpäätteet – kaikki menee uusiksi ja tietysti kaapeloinnit niiden mukana. Lisäksi uusitaan tutka ja VHF sekä muun liikenteen seuraamiseen tarvittava AIS-lähetin. Yksinpurjehtijalle välttämätön apuväline, langaton autopilotin kaukosäädinkin vaihtuu uusimpaan malliin”, kertoo Huusela

Uuden elektroniikkajärjestelmän asennus on suuri työ. Pelkästään suunnitteluun oli varattu neljä työpäivää ja itse asennustyöhön menee 10-14 työpäivää. Kalibrointiin ja käyttöönottoon tarvitaan lisäksi vielä kahdesta neljään työpäivää.

”Vanhemmat laitteetkin olivat hyviä, mutta toimintavarmuus on niin tärkeä osa yksinpurjehduksen turvallisuutta sekä suoritustasoa, että 12 vuotta vanhoilla, jo kaksi kertaa maapallon kiertäneillä ja useita Atlantin ylityksiä purjehtineilla laitteilla ja järjestelmällä oli jo päivitysaika käsillä”, sanoo Huusela.
Uuden käyttöjärjestelmän tuuli- ja muiden antureiden sekä laskentakapasiteetin parantuminen tarkoittaa nopeampaa ja parempaa ohjaamista kaikissa olosuhteissa. Myös käyttöliittymään on tullut selkeyttä ja järjestelmä on kytketty suoraan tietokoneeseen. Sen vuoksi asetusten säätäminen on aiempaa helpompaa.

Laitteiston asennustyö tehdään Suomessa. Se tuo tervetulleen lisän osaamiskokemuksen karttumiseen, sillä vastaavan tason töitä tehdään täällä harvoin. Meriel Oy:n Timo Hakakosken mukaan hän asentaa parhaillaan Ariel2:een tämän hetken parhaita maailmanympäri yksinpurjehdukeseen soveltuvia laitteita. ”Oppiva järjestelmä on luotettava, pitkälle kehitetty ja osaa ajaa venettä kaikissa olosuhteissa maksimiteholla”, Hakakoski summaa.

Hakakosken (oik.) kanssa kahvitauolla

Huuselan seuraava kilpailu on maailman suurimpiin valtamerikisoihin lukeutuva Transat Jacques Vabre, joka purjehditaan kaksin. Se starttaa 27.10. Ranskan Le Havresta ja kulkee vanhaa kahvireittiä Salvador da Bahiaan, Brasiliaan.