8 PÄIVÄÄ SEURAAVAN ATLANTIN YLITYS KISAN STARTTIIN

TIEDOTE 19.10.2019

Ari Huusela ja Mikey Ferguson (Irlanti) valmistautuvat Transat Jacques Vabre non-stop kaksinpurjehduskilpailuun Ranskasta Brasiliaan. Kisakylä Le Havressa avautui eilen ja paikalle odotetaan yli puolta miljoonaa kävijää.  

Transat Jacques Vabre -kisa on yksi maailman seuratuimmista valtamerikisoista. Reitti myötäilee vanhaa kahvireittiä ja sen pituus on noin 8000 km. Joka toinen vuosi purjehdittavaa kilpailua kutsutaankin maailman kuuluisimmaksi kahvikisaksi. 

Ennätysmäärä (60) veneitä on starttaamassa yli Atlantin sunnuntaina 27.10. Huusela ja Ferguson kisaavat luokista kuumimmassa eli IMOCA-luokassa. Muut ovat Class40 ja Multi50. Transat Jacques Vabre on IMOCA Globe Series maailmanmestaruuskiertueen ainoa kaksin purjehdittava valtamerikisa. Muut purjehditaan yksin. 

”Vaikka olen tässä sirkuksessa sisäpiirissä, jaksan aina vain hämmästellä, kuinka valtavia spektaakkeleita nämä IMOCA-kisat ovat ja kasvavat joka kerta suuremmiksi. Iso yleisö pystyy seuraamaan niitä digitaalisesti niin hyvin missä ja milloin tahansa. Myös julkishallinto ottaa näistä kaikki irti. Eilen illalla olimme kaikki kipparit kaupungintalolla Le Havren pormestarin tarjoamalla illallisella”, kertoo Huusela

Tänä vuonna Transat Jacques Vabre painottaa järjestelyissä erityisesti vastuullisuutta. Kisakylään on rakennettu ilmastonmuutoksen, merten hyvinvoinnin ja kiertotalouden asioita esittelevä paviljonki ja kipparit toimivat sekä näiden yhteisten että kumppaniensa vastuullisuusteemalähettiläinä. Ariel2:n tiimikin osallistuu rantojensiivoustalkoisiin ja tärkeiden viestien levitykseen. 

”Omana juttuna tuon esille Itämeren asiaa. Se on kotimereni ja tärkeä suojelutyölaboratorio myös koko maapallomme näkökulmasta. Mikeykin sai tuntea Itämeren voiman syyskuisella treenipurjehduksellamme Helsingistä Gosportiin, Englantiin. Pahana keleistään tunnettu Biskajanlahti jäi kuulemma kakkoseksi”, Huusela sanoo. 

Pian starttaava kilpailu on osa Ari Huuselan Vendée Globeen tähtäävää kisakalenteria. Kaksi viikkoa sitten (3.10.) Huuselasta tuli pohjoismaiden ensimmäinen koskaan legendaarisen non-stop maapallon ympäri yksinpurjehduskisan kipparikokoukseen päässyt purjehtija.