HUUSELA JA FERGUSON JATKAVAT ATLANTILLE RIKKOUTUNEESTA ISOPURJEESTA HUOLIMATTA

Ari Huusela ja Mikey Ferguson ovat päättäneet jatkaa Atlantin yli Transat Jacques Vabre -kaksinpurjehduskilpailussa rikkoutuneesta isopurjeesta huolimatta. Purje delaminoitui kilpailun alun kovissa olosuhteissa. 

Kaksikko joutui starttaamaan kilpailuun varapurjeella, pääpurjeeksi tarkoitetun isopurjeen hajottua Itämeren kovassa myrskyssä siirtopurjehduksella Suomesta Englantiin vain muutama viikko ennen kisaa. Riskit vanhan purjeen käytöstä olivat ennen starttia tiedossa, mutta vaihtoehdot vähissä. Imoca-veneiden isopurjeet eivät käy toistensa mastoihin ilman suurta modifikaatiota.

Isopurje nostettiin tänään kokonaan ylös ensimmäisen kerran rikkoutumisen jälkeen. Se osoittautui paremmaksi kuin Huusela ja Ferguson odottivat. Purjeen tuki on mastolle tärkeä. Isopurje osoittautui nyt olevan takaliikistä edelleen muodossaan, mikä antaa mahdollisuuden käyttää maston huippuun nostettavia myötätuulipurjeita.


”En oikeastaan koko aikana ole ajatellut keskeyttämistä. Nyt keulassa on A3, joka on toiseksi suurin purje ja hyvin toimii. Tietysti olemme äärimmäisen konservatiivisia tuulirajojen suhteen, emmekä ota riskejä mastoa ajatellen. Osatakilamyötätuulipurje (Code5) voi olla käytössä kaikissa olosuhteissa, koska se ei tarvitse mastoa ajatellen mitään lisätukea isopurjeelta”, sanoo Huusela. 

Ariel2 lähestyy parhaillaan viimeistä hyvää satamapaikkaa ennen Atlantin ylitystä eli Kanariansaaria ja siksi päätös jatkamisesta oli tehtävä nyt. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan kaksikolla on vielä 12-14 päivää jäljellä maaliin. 

“Doldrumien läpäisyn näkee tarkemmin lähipäivinä, mutta pitää varoa joutumasta liian paljon länteen, ettei joudu päiväntasaajan jälkeen vastatuuleen loppumatkaksi. Seuraamme tarkasti myös kilpakumppaneiden reittejä ja arvioimme omaa taktiikkaa niiden suhteen myös”, Huusela kertoo.

Päivärytmi on Ariel2:lla luonteva. Purjeiden vaihdot ja taktiikka mietitään yhdessä ja sen jälkeen päivä etenee kahdesta neljään tunnin vahtivuoroilla.

“Menetelmä tuntuu toimivalta ja väsymystä ei juuri huomaa. Ruoka alkoi maistumaan ensimmäisten päivien jälkeen. Ensin on aamiaispuuro ja teetä sekä aamukahvi, sitten lounas ja iltapäivällä kahvi ja välipalaa. Illalla ja yöllä menee kuivamuonaa”, Huusela luettelee. 

Tuulet ovat olleet suotuisia. Kilpailun alku oli sääolosuhteiden kannalta suhteellisen helppo ja Ariel2 on jo nyt hyvin kiinni pasaatituulissa. Eteneminen niiden mukana kohti päiväntasaajaa on melko suoraviivaista. Tyynestä dolrumin alueesta pitäisi päästä läpi parissa päivässä. Huuselan aiemmasta, vuoden 2007 MiniTransat-kisasta poiketen veneessä on nyt käytössä hyvät tuuliennusteet, joten Huuselan sanoin ei tällä kertaa tarvitse “arpomalla” lähteä läpipääsyä kokeilemaan. 


”On superhienoa olla täällä ja teemme parhaamme pysyäksemme joukon mukana perille asti”, sanovat molemmat Huusela ja Ferguson.

Viikko sitten sunnuntaina 27.10. Ranskan Le Havresta startannut Transat Jacques Vabre on yksi maailman kuuluisimmista valtameripurjehduskilpailuista. Se purjehditaan Ranskasta Brasiliaan, kaksin. Huuselan kakkoskipparina on irlantilainen Michael (Mikey) Ferguson. Vanhalle noin 8000 kilometrin pituiselle kahvireitille startataan joka toinen vuosi. Kilpailun media-arvo vuonna 2017 oli 38 miljoonaa euroa ja kisakylässä vieraili kymmenen päivän aikana 500 000 ihmistä. Kilpailuun starttasi 59 venettä, joista kahden Imocan kisa näyttää olevan ohi köliosuman vuoksi. Class40-veneitä on keskeyttänyt tähän mennessä viisi. Kilpailua Imoca-luokassa johtaa tällä hetkellä Charal, kippareinaan ranskalaiset Jérémie Beyou ja Christopher Pratt. 

Auringonnousu sunnuntaiaamuna 3.11.