HUUSELA TEKI TAAS POHJOISMAISTA PURJEHDUSHISTORIAA

Ari Huusela teki jälleen pohjoismaista purjehdushistoriaa tullessaan kuuluisan Transat Jacques Vabre -kilpailun maaliin. Huusela ja hänen kakkoskipparinsa irlantilainen Mikey Ferguson ylittivät maalilinjan Brasilian Salvadorissa tänä aamuna kello 08:22:14 paikallista aikaa (UTC -3).

Transat Jacques Vabre on joka toinen vuosi järjestettävä, kaksin purjehdittava kilpailu, joka kuuluu Imoca Globe Series -maailmanmestaruuskiertueeseen. Kukaan pohjoismaalainen ei ole ennen Huuselaa päässyt sen maaliin. Kilpailu järjestetiin nyt 14 kerran.

ARIEL2-veneen kilpailu oli poikkeuksellinen. Veneen isopurje repesi ensimmäisen yön kovassa kelissä. Delaminoituminen jatkui ja vauriot pääsivät suurenemaan, sillä vallitsevissa olosuhteissa ei ollut mahdollisuutta yrittää korjata purjetta. Jo alunperin Huusela ja Ferguson starttasivat kilpailuun varapurjeella, sillä pääpurje vaurioitui myrskyisellä Itämerellä vain muutama viikko ennen Transat Jacques Vabre -kisakylän aukeamista Le Havressa. Imoca-veneiden purjeet eivät suoraan käy toistensa mastoihin, joten vaihtoehdot oli kisa-aikataulun puitteissa käsitelty.

Huusela ja Ferguson joutuivat tekemään kisan aikana useita ratkaisevia jatkamispäätöksiä. Kriittisin niistä oli päätös ennen Kanariansaarten ohittamista. Konsultointi teknisen spesialistin Joff Brownin kanssa ja kippareiden päätös noudattaa tarkkoja turvamarginaaleja johtivat siihen, että Atlantti päätettiin ylittää. 

Kahvikisana tunnettu, 8000 kilometrin pituinen Transat Jacques Vabre olikin kaksikolle maaliinpääsytaistelu. Kyse oli periksiantamattomuudesta, tiukasta kurista rajojen suhteen ja purjehdustaidoista. 

”Taidan olla kovien koettelemusten mies. Mikään ei tunnu irtoavan helpolla”, sanoo Huusela ja jatkaa: ”Transat Jacques Vabre on silti voitto. Valtava menestys minulle, Mikeylle ja kumppaneillemme. En voi kiitollisempi olla, että pystyimme tähän. Onnistuimme priorisoimaan käytettävissä olleet resurssimme ja tekemisemme juuri oikein.”

”Tästä ei todellakaan tullut kisa, jollaista odotin. Vain pari vuorokautta startista ja mietimme koko ajan, mikä on lähin satama, johon voimme tarvittaessa keskeyttää ja nilkuttaa takaisin Ranskaan. Toisaalta ajattelimme, kuinka kiinnostavaa on katsoa, minne asti mahdammekaan päästä. Olen todella iloinen, että emme antaneet periksi. Se olisi ollut niin helppoa”, kommentoi Mikey. 

Huusela ja Ferguson tulivat maaliin ajassa 18 vuorokautta, 23 tuntia, 07 minuuttia ja 14 sekuntia. Heidän sijoituksensa Imoca-luokassa oli 26/29.

Kisan ollessa vielä kesken (1.11.2019), Ari Huusela nimitettiin myös pohjoismaiden ensimmäiseksi tarunhoitoisen Vendée Globe -maapallon ympäri yksinpurjehduskilipailun viralliseksi kipparikandidaatiksi. Transat Jacques Vabre -kisamailien saaminen oli Huuselalle tärkeää tämän 8.11.2020 starttaavan, maailman seuratuimman yksinpurjehduskilpailun lähtölinjalle pääsyn varmistamiseksi.

www.transatjacquesvabre.org 

Photo: Jari Salo, Sailingimages

TIEDOTE 15.11.2019