VENDÉE GLOBE – YKSINPURJEHDUKSEN GRAALIN MALJA

Marraskuun 8. päivä starttaava maailmanympäri non-stop purjehduskilpailu Vendée Globe on lajissaan poikkeuksellinen. Joka neljäs vuosi kisattava, kenties maailman vaikein purjehduskilpailu herättää laajasti kiinnostusta maailmalla. Kisa ajetaan IMOCA-veneillä, yksinpurjehduksen kuninkuusluokassa.

Mistä tässä ikonisessa kisassa on kyse? 

Kisa starttaa Les Sable-d’Olonnesta, Vendéen maakunnasta Ranskasta. Se myötäilee alkumatkasta vanhaa vehnäreittiä Australiaa kohti. Siinä kierretään kolme suurta niemeä Hyväntoivonniemi, Kap Leeuwin ja Kap Horn eli purjehitaan myötäpäivään Etelämantereen ympäri ja takaisin Sables d’Olonneen. Kisa kestää marraskuusta seuraavan vuoden tammi-helmikuulle ja suurin osa kilpailun ajasta purjehditaan hurjalla Etelämerellä eteläisen pallonpuoliskon kesän aikaan.  

Vaikka purjehdus kesäisellä Etelämerellä kuulostaa leppoisalta, niin olosuhteet ovat kaikkea muuta. Etelämerelle harva purjehtija päätyy koskaan elämänsä aikana ja varsin hyvästä syystä. Googlaamalla ei löydy yhden ainoaa hilpeää lomakuvaa niiltä leveysasteilta – siellä on harmaata ja kylmää, tuulet ovat kovia ja aallokko korkeaa. Vastaan tulee todennäköisesti myös jäävuoria. Lähin ranta on kaukana ja lähimmät ihmiset todennäköisesti ylilentävällä avaruusasemalla. Purjehtijasta tulee yhtä raa’an luonnon kanssa. Selviytyminen Etelämerestä onnistuu vain ihmisyyden syvimmän ytimen kautta.

Kovista olosuhteista ja vaativasta kalustosta johtuen kisaan pääsy on tiukkaan säädelty. Seulan läpäistäkseen purjehdus- ja navigointitaitojen on oltava ensiluokkaiset. On myös kyettävä toimimaan ääriolosuhteissa mikäli loukkaantuu: ei ole ollenkaan tavatonta joutua tikkaamaan oma haavansa keskellä valtamerta, kisan kieltäessä kaiken ulkopuolisen avun ja purjehtijan ollessa useiden vuorokausien päässä lähimmästä muusta aluksesta. Kisaan päästäkseen on läpäistävä laajat terveys- ja kuntotarkastukset sekä suoritettava erilaisia selviytymiskursseja. On myös oltava henkisesti tasapainossa itsensä ja muun elämänsä kanssa, jotta mieli toimii ääriolosuhteissa. Kisaan tarvitaan lisäksi merkittävä määrä Imoca Globe Series -maailmanmestaruuskiertueen yksin purjehdittuja merimaileja. Kaikki mailit on ajettava yhdellä ja samalla Imoca-veneellä, jolla purjehtija aikoo osallistua maapallon kiertoon.

Vendée Globen sääntöjen mukaan ei ole sallittua ottaa vastaan ulkopuolista fyysistä apua. Kisaajat saavat laskea ankkurin mutta eivät kiinnittyä maihin, eivätkä toiseen alukseen. Ainoa poikkeus sääntöön on, mikäli purjehtijan vene hajoaa heti alkumetreillä, saa hän palata lähtösatamaan korjatakseen aluksensa ja aloittaa alusta. Uusi startti on tehtävä kuitenkin kymmenen päivän sisällä alkuperäisestä startista. 

Vaativinta kisassa ovat ennalta-arvaamattomat ja erittäin vaativat purjehdusolosuhteet Etelämerellä,  monista väistämättömistä teknisistä takaiskuista selviäminen, pitkä yksinolo kisan aikana sekä se, että kisan reitti kulkee niin kaukana kaikesta, että avun saaminen paikalle voi kestää päiviä.  Edellisen kisan voittaja Armel Le Cléac’h purjehti maaliin ennätyksellisessä ajassa: 74 päivää, 3 tuntia ja 35 minuuttia. On kuitenkin tavallista, että osa joutuu keskeyttämään. Yli 50-vuotiailla on kylläkin ollut parempi maaliinpääsyprosentti kuin nuoremmilla.

Pelkkää kisan starttia Les Sables d’Olonnen pikkukaupungissa seuraa jopa 350 000 ihmistä – siis yli 60 000 ihmistä enemmän kuin asuu Espoossa, Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa. Kisakylän ollessa auki peräti kolme viikkoa, ehtii siellä vierailla yli 2 miljoonaa ihmistä. Kisalla on myös satojatuhansia seuraajia eri sosiaalisen median kanavissa. Millään urheilukilpailulla ei ole Suomessa vastaavaa määrää seuraajia. 

Kisan seuraaminen on superjännittävää myös perus penkkiurheilijallekin, onhan kisa täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä suuria tunteita. Tänä vuonna se on entistä jännittävämpää, sillä kisassa on mukana ensimmäistä kertaa pohjoismaalainen kippari, suomalainen Ari Huusela ARIEL2-veneellään. 

Kisaa voi seurata reaaliaikaisesti netissä sekä puhelinsovelluksella. Huuselaa ja muita kippareita vastaan pääsee purjehtimaan virtuaalisesti Virtual Regatassa, johon viime kisassa osallistui 500.000 kotipurjehtijaa. 

Lue lisää osoitteessa www.vendeeglobe.org

Teksti: Annina Laaksonen

Pääkuva: Ariel2 Vendée Globe 2016/17 näyttelyhallissa

Haluatko nimesi Ariel2:n mastoon ja Vendée Globeen. Klikkaa kauppaan