KÖLILLÄ JO KIIRE

Vendée Globe on massiivinen projekti. Kisamailit, treenaaminen, varustelu, vaatimukset. Vaikka kolme vuotta on jo urakoitu, vielä on isoja kriittisiä asioita työn alla. Yksi niistä on Ariel2:n kölin vaihto.

Ariel2:n nykykölissä ei sinänsä ole muuta vikaa kuin että sillä ei saa lupalappua kiertää maapalloa. Kölin pitää nykysääntöjen mukaan olla yhdestä palasta jyrsitty. Siinä ei saa olla hitsisaumoja, kuten Ariel2:n nykykölissä vielä on.

Vendée Globen kisaorganisaatio kielsi konstruktiokölit 2012 jälkeen. Silloin startanneessa kisassa katkesi peräti kolme köliä. Kyse on turvallisuudesta. Ongelma hitsisaumoissa on, ettei niitä pysty tarkastamaan niin perinpohjaisesti, että saisi täyden varmuuden kunnosta.

Uuden kölievän suunnittelu tilattiin veneeni designerilta Merfyn Owenilta helmikuussa ja lujuuslaskelmat ovat valmiina. Tavoitteena on jyrsiä uusi köli Suomessa, täältä löytyvää huippuosaamista hyödyntäen. Teräskappaleen hankinta on työn alla.

Uuden kölievän takia mietintään menee myös veneen optimointimahdollisuudet eli kölin kanttauskulma ja kölibulbin paino. Kölibulbi eli kuvassa näkyvä torpedon mallinen mötikkä evän päässä pitää siis vaihtaa myös. Sekin vaatii oman suunnittelu- ja valmistustyönsä.

Kaksi asiaa aiheuttaa harmaita hiuksia ja stressiä. On osoittautunut vaikeaksi löytää tästä maailmasta vaatimukset* täyttävää ruostumatonta terästä. Se pitäisi jo tilata. Lisäksi teräspalan ja lyijybulbin tilausta varten tarvittava rahasumma saattaa poikkeustilanteen takia kohota jopa 90.000 euroon.

4,5 metriä köliä. Gosportissa ennen Ariel2:suurta refitiä tammikuussa 2018.

*Forged stainless steel whose minimum requirements are: Minimum resilience = 85 J
0.2% elastic limit: minimum of 800Mpa
Minimum elongation: 12%

Tukeasi tarvitaan nyt!
HANKI NIMI MASTOON. Laita sana kiertämään.
Klikkaa kauppaan >>