MENESTYS ON MÄÄRITELTÄVÄ ITSE

Tämä teksti on julkaistu kolumnina ProSail -lehden numerossa 1/2020.

Mitä on menestys? Miksi se on tärkeää ja kuka siitä päättää? Kun tavoite on elänyt 20 vuotta ja meneillään oleva projekti kestää neljä, on menestys rakennettu pala palalta ja matkaa on vielä jäljellä. 

Aloittaessani yksinpurjehduksen 90-luvulla, jouduin porautumaan syvälle ja määrittelemään itselleni, mistä tässä lajissa on kysymys. Minkälaista suurempaa merkitystä haen ja mistä kisoissa tai lajin arvoissa on minulle itselleni kysymys. Nyt minun on ymmärrettävä, miksi yhä jatkan. 

Menestys on jotain, minkä jokaisen on määriteltävä itse. Vain siten voi varmistetaan, että fokus menee oikein eli tekeminen kohdistuu kokoajan kohti tavoitetta. Menestystä ei silti saavuteta tässä lajissa yksin. 

Määrittely on vaatinut minulta kylmäpäisyyttä. Kysymys on laajasti julkisesta lajista, tiimityöstä ja kumppaneiden tyytyväisenä pitämisestä. Muillakin on monenlaisia odotuksia sekä intressejä tässä projektissa, mutta minun on pystyttävä luottamaan siihen, että omani on se, joka varmistaa tavoitteeseen pääsyn. On helppoa harhautua epäilemään omia ajatuksiaan; olenko oikeassa paikassa, lajissa tai porukassa.

Resilienssi on sana, joka tarkoittaa selviytymis- ja sopeutumiskykyä yllättävissä ja ennakoimattomissa muutostilanteissa. Siinä auttaa sitkeys eli vastoinkäymisistä nousun ajatus.

Jos olen onnistunut perimmäisessä menestyksen määrittelyssä, pääsen helpommin eteenpäin vastoinkäymisissäkin. Jos taas oma menestyksen määrittely on liian pinnallinen, voivat vastoinkäymiset murentaa henkisesti. 

Kun tekemisen merkitys ja tavoite on terveellä pohjalla, ei se pohja hevillä keikahda. Olen vuosien aikana määritellyt mittarini ja välietappini moneen kertaan. Niitä on päivitetty sitä mukaan, miten olen matkallani menestynyt ja päässyt eteenpäin tavoitettani kohti. Tunnistan myös, mitkä asiat kertovat, milloin voin olla tyytyväinen. Ovatko ne tietyt ulkoiset tunnusmerkit, Imoca-mailit vai Facebook-tykkäykset – vai tarvitsenko kaiken tuon ja vielä muuta. Ja miksi ne tarvitsen. Minun on ymmärrettävä, mitkä ovat tavoitettani aidosti eteenpäin auttavat asiat. 

Me suomalaiset olemme hieman huonoja juhlimaan, iloitsemaan ja osoittamaan julkisesti omaa onnistumisen ja menestymisen kokemusta. Megaprojekteissakin pitää pystyä pysähtymään onnistumiseen edes hetkeksi, sillä se antaa tärkeää polttoainetta tulevalle. Olen huomannut välillä tarvitsevani erityistä rohkeutta taputtaa itseäni selkään ja iloita välietappien menestyksestä, koska edessä oleva tie Vendée Globeen on niin pitkä ja vaativa. 

Olen tiimistäni saanut palautetta, että emotionaalinen sitouttaminen olisi vahvuuteni. Iso menestyksen osatekijä onkin, miten pystyn sitouttamaan tärkeät ihmiset ja tahot tavoitteeseeni mukaan niin, että se on merkityksellinen myös heille. Ehkä siteyteni toimii esimerkkinä. Määrätietoinen pienten asioiden tekeminen. Kun malttaa tehdä pieniä asioita ja uskoo niihin, kantaa se maaliin.

Haasteen ollessa suuri, mieti mikä on pienin asia, minkä voit tehdä. Se vie tärkeän askeleen oikeaan suuntaan. Se riittää.


Kuvat: Jari Salo

ProSailin numeroon >>

Käy kauppaan: https://holvi.com/shop/oceanracing/