PURRAAN HAMPAAT YHTEEN JA TEHDÄÄN SE #SISU

Vendée Globe -projektin alusta asti mukana olleella HPP Asianajotoimistolla koronaika on vaikuttanut ihan kaikkeen työhön, paitsi siihen miten asiakkaita palvellaan. Asiakkaan etu tulee ensimmäisenä silloinkin, kun työtä tehdään ja palaverit pidetään etänä. 

 ”Olemme olleet erikoistilanteessa, jolloin tarvitaan vieläkin tiukempi fokus olennaisimpaan. Yhteistä HPP:llä on Arin projektin kanssa olennaisiin asioihin keskittyminen. Tapa tehdä vaan on mukautunut poikkeustilan vaatimuksiin. Jää nähtäväksi, onko meillä edes paluuta ihan samanlaiseen työntekomalliin kuin ennen koronaa”, kertoo HPP Asianajotoimiston partneri Pekka Raatikainen.

©HPP Asianajotoimisto

Koronakriisi on vaatinut tietysti hpp:laisilta joustavuutta. On puhallettu yhteen hiileen. Tiimit toimivat ja työt on otettu hyvin haltuun. Normaalit aikuiskontaktit perheen ulkopuolella ovat vähissä ja pian olisi tietysti mukavaa tavata asiakkaita ja kollegoja nokitustenkin.

”HPP on aina ollut tiimi, ei yksinäisten susien joukko. Se on vahvuutemme ja lisää osumatarkkuuttamme merkittävästi”, Raatikainen sanoo. 

Yksi arvoista, jota tämä aika korostaa, on luottamus. Vaikka ihmiset eivät tapaa toisiaan, niin on tärkeää pystyä luottamaan siihen, että jokainen hoitaa oman tehtävänsä. 

Valmistautumisen merkitys ja tiimityö yhdistää

Ari on valtameriyksinpurjehduksiin valmistautuessaan itse tehnyt päätöksen eristäytyä. Koronaa taas ei kukaan ole itse valinnut tai halunnut. Onneksi on hyviä yhteydenpitovälineitä. Ari pystyy mereltä etänä digitaalisesti pitämään yhteyttä. 

”Tutumpaa varmaan hänelle oli alkaa pitää näitä kokouksia etänä kuin meille. Tässä oppii arvostamaan, minkälaista sisua vaatii olla oikeasti eristyksissä kaikista. Kaukana merellä voi hyvällä onnella nähdä jonkun, mutta vaikka yhteydet toimisivat, fyysinen tukiverkko ihmisistä ei ole Etelämerellä lähellä, jos jotain sattuu”, Raatikainen kuvailee.

Etänäkin kaiken ytimessä on tiimissä tekemisen malli. Isoimmat asiat projektoidaan, eikä yksi ihminen ole koskaan yksin asian tai ongelman kanssa, sillä iso tiimi sparraa taustalla. Useammat aivot keksivät ja ajattelevat paremmin. Jokainen tiimin jäsen täydentää kokonaisuutta omilla vahvuuksillaan.

Nyt tilanne eroaa normaalista siten, ettei mielipidettä voi kysyä ohimennen kahvikupin äärellä. Uskallus kysyä ja mahdollisuus saada sparrauskaveri vaativat hieman tavallista enemmän.  Menestys kuitenkin syntyy tietoa keräämällä yhteistyössä, ei keksimällä pyörää aina uudelleen. 

Sisu on hyvänlaista peräänantamattomuutta

HPP:llä sisusta puhutaan silloin kun tiedetään tavoite ja ei lannistuta vastoinkäymisistä, vaan etsitään ongelmaan uusi polku ja ratkaisu. Purraan hampaat yhteen ja tehdään se. Ei kuvitella mahdottomuuksia, mutta osoitetaan, että tavoitteeseen pääsy on mahdollista.

©HPP Asianajotomisto

”Kun asiakkaalla on jokin ongelma, joka pitää ratkaista, aina se ei ensimmäisellä kerralla onnistu. Täytyy pian miettiä toinen konsti, jolla eteenpäin päästään. Onpa sitten kysymys oikeudenkäynnistä tai yrityskaupasta tai muusta haasteesta ongelmiin etsitään sinnikkäästi järkeviä ja kannattavia asiakkaan edut huomioivia ratkaisuja”, kertoo Raatikainen ja täsmentää, että nykyjuristin pitääkin olla erikoistunut moniosaaja. On ymmärrettävä asiakkaan liiketoiminta ja sen logiikkaa sekä olla huippu omalla alueella. Korona-aika esimerkiksi on vahvistanut kysyntää erityisesti rahoituksen ja työoikeuden alueilla.

Raatikainen toivoo, että tämä aika tulee positiivissa mielessä muuttamaan yhteiskunnan ja talouden fundamentteja ja auttamaan entistä enemmän keskittymään olennaiseen. Hän uskoo, että tästä loppujen lopuksi voi syntyä myös jotain hyvää.

”Pitää olla positiivinen”, Raatikainen summaa. 

Samassa veneessä

HPP Asianajotoimistossa samassa veneessä tarkoittaa sitä, että pidetään porukka kasassa.  Pidetään huolta tiimistä eli henkilökunnasta. 

”Koko Suomi on samassa veneessä. On hienoa, että suomalaiset ovat noudattaneet viranomaisten koronaohjeita hyvin. Ei ole tarvittu kovia otteita, vaan olemme pelanneet yhteiseen maaliin. Päättäjillä pitää olla myös rohkeutta. Kun tietoa saadaan lisää ja ymmärretään asioita paremmin, pitää olla rohkeutta tunnustaa virheet ja muuttaa päätöksiä tarvittaessa. Organisaatiot eivät menesty, jos ne eivät tee päätöksiä ketterästi ja ole valmiina nopeisiinkin muutoksiin”, kuvailee Raatikainen.

HPP Asianajotoimisto on erikoistunut olennaiseen ja olemassa asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseksi. Lue lisää >> 

HPP:n terveiset Arille

Sisulla eteenpäin ja luottoa tiimiin. Projektissa on mieletön ryhmä, joka on valmis juoksemaan viimeisen mailin. Tässä on tilaisuus saada vielä enemmän näkyvyyttä ja mahdollisuus saada Suomi maailmalle. On todella hienoa, että saatiin myös Stark tähän hankkeeseen mukaan.

Pääkuvassa vasemmalta lukien: Managing Partner Markku Mäkinen, Ari Huusela ja Partner Pekka Raatikainen. ©HPP Asianajotoimisto

You must be logged in to post a comment.