TARGA HUUSELAN MUKAAN VENDÉE GLOBEEN

Arvostettu suomalainen avomerivenebrändi Targa ja yksinpurjehtija Ari Huusela ovat solmineet yhteistyösopimuksen. Targa lähtee Huuselan mukaan maailman tämän hetken ikonisimpaan valtameripurjehduskilpailuun, Vendée Globeen. 

Suomalainen Huusela on ensimmäisenä pohjoismaalaisena raivannut nimensä 8.11. Ranskasta starttaavaan non-stop maapallon ympäri yksinpurjehduskilpailun kipparilistalle. Eilen iltapäivällä pidetyn Huuselan IMOCA Stark-veneen kastetilaisuuden yhteydessä veneen kyljissä nähtiin ensimmäisen kerran myös yksi kansainvälisestikin arvostetuimmista venebrändeistä, suomalainen Targa.

”Olen onnellinen ja ylpeä, saadessani näin hienon suomalaisbrändin mukaan. Targat ovat kuuluisia avomeriveneitä, joissa yhdistyy toimivalla tavalla käytäntö ja huippulaatu. Minulla ei ole varaa kompromisseihin. Sama homma eli oikeanlainen tinkimättömyys, ohjaa myös Targaa”, Ari Huusela sanoo. 

©Jari Salo

Targan tarinan taustalla on perheyritys Botnia Marin. Se osti vuonna 1984, viisi vuotta aikaisemmin kehitetyn Targa-konseptin muotit ja niiden oikeudet. Kehitystyö alkoi heti ja tuoteperhe kasvoi nopeasti. Nyt se koostuu yhdeksästä eri mallista ja niiden monista versioista, jotka yhä tänä päivänä valmistetaan Suomessa: Maalahdessa ja Uusikaarlepyyssä. Pituudeltaan veneet ovat 23-46 -jalkaisia. 

”Suomalaisuus on aina ollut vahva osa Targan brändiä. Haluamme kannustaa suomalaista sisu-projektia, joka vie Suomea, suomalaisuutta ja suomalaisia brändejä maailmalle. Targoja löytyy maailman kaikilta valtameriltä. Sieltä, missä IMOCAtkin liikkuvat. Ranskalainen jälleenmyyjämme SNIP Yachting on jo pitkään ollut aktiivinen isoissa purjehduskilpailuissa, kuten Transat Jacques Vabre ja Route du Rhum. Sponsorisopimuksemme Huuselan kanssa jatkaa tätä määrätietoista työtä”, kommentoi Botnia Marinin myyntijohtaja Robert Carpelan

Targat mediaveneinä Transat Jacques Vabren startissa 2019

Vendée Globen isäntämaa Ranska on Targan viiden tärkeimmän markkinamaan joukossa. Ranskan rannikko on pitkä ja avomerta, joten konsepti sopii sen vaativiin olosuhteisiin erinomaisesti.

Huusela varustelee venettään Helsingissä elokuun kolmannelle viikolle asti, minkä jälkeen se siirtopurjehditaan Ranskaan suurimpia huoltotöitä varten. Kaiken on oltava valmista, kun kisakylä 17.10. Les Sables d’Olonnessa aukeaa. 

”Isäni, perheyrityksemme perustaja ja toimitusjohtaja Johan Carpelan, on sielultaan aina ollut purjehtija. Hän oli aikoinaan mukana kisaamassa eri purjehdusluokissa ja Botnia Marinissa valmistettiin yli tuhat kaikkien tuntemaa H-venettä, mikä olikin yrityksemme päätuote aina vuoteen 1990 asti. Toinen perustajista, ”toimistojohtaja” äitini Britt-Marie ja projekteja tekevä siskoni Martina sekä 250 työntekijäämme liputtavat myös tätä hienoa tarinaa – Suomen viemistä yhdessä maailman kartalle”, Robert Carpelan kertoo. 

Botnia Marin Vuonna 1976 perustettua perheyritystä johtaa kaksi sukupolvea Carpelaneja. Yhtiön liikevaihto vuonna 2019 oli yli 40 miljoonaa euroa ja sillä on jälleenmyyjiä 20 maassa. Suomi on isoin markkina, mutta viennin osuus on noin 80%. www.targa.fi

©Jari Salo