SISUN PAIKKA

Oli Helsinki Regatta viisi vuotta sitten. Yhtäkkiä nousi myrsky. Kisasimme klassisella 8mR-puuveneellä ja kamppailusta kehkeytyi maaottelu Suomen ja Venäjän välillä. Tuuliolosuhteet olivat muuttuneet kesken kisan ja muut veneet luovuttivat. 

Purjehdimme alatuuleen, tuli vahinkojiippi, joka repi isopurjeen kahtia. Meillä oli enää spinnu ja siitäkin karkasi puomi. Sisuunnuimme ja päätimme jatkaa. Jatkoimme pelkällä spinnulla, joka lensi lähes topissa vain skuuttien varassa. Keskeyttämisesssä ei olisi ollut mitään väärää, mutta tiimillä oli täysiluotto toisiimme ja veneeseen. Venäläinen Mr8 Astra jäi toiseksi.

Ratapurjehdus on sellaista, että vaikka olet perässä ensimmäisellä kierroksella, pakka voidaan jakaa toisella kierroksella ihan uudelleen. Jokaisen pitää keskittyä omiin tehtäviinsä.

Tilanne on tullut monta kertaa mieleen myös tiukoissa työprojekteissa. Myös töissä tiimi on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Kaikkien on pelattava koko ajan yhtä, asiakkaan etu on pidettävä aina mielessä ja luovuttaa ei saa. Arilla ei merellä yksin ole tietysti mitään mahdollisuutta luovuttaa, hänen on pakko luottaa siihen, että tiimi on saanut veneen sellaiseen kuntoon, että kaikista eteen tulevista tilanteista selvitään.   

Pekka Raatikainen, HPP Asianajotoimiston partneri ja Mr8 Ilderimin pinnamies

Kuva: Esko Kilpi