HUUSELA SAAPUNUT VENDÉE GLOBE -KISAKYLÄÄN

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela on jälleen kerran saanut puumerkkinsä purjehdushistoriaan, kiinnittäydyttyään tänään ensimmäisenä pohjoismaalaiskipparina koskaan ikonisen Vendée Globe -maapallon ympäri yksinpurjehduskisan starttisatamaan.

Maailmankuulun kilpailun kisakylä ja sen tunnelma on kävijöilleen lähes yhtä legendaarinen kuin tämä non-stop valtamerikisa kippareilleen. Kisakylän avajaisia vietetään lauantaina 17.10. Paikalle päästetään 5000 vierasta kerrallaan. Kaikki Vendée Globeen osallistuvat 33 venettä ja niiden kipparit kiinnittäytyvät Les Sables d’Olonnen Port Olonan laituriin viimeistään avajaisten aattoiltana ja ovat paikalla starttiin asti. 

Huuselan Suomesta lähdöstä on kulunut kohta jo kaksi kuukautta. Se aika on mennyt siirtopurjehduksen lisäksi veneen suurhuollossa, kölin vaihdossa, trimmauksissa ja testauksissa. 

”Tuntuu uskomattomalta, vaikkakin äärimmäisen stressaavalta samalla. Nämä veneet ovat täynnä tekniikkaa ja vielä tällä lyhyellä viimeisellä siirtopurjehduspätkälläkin löytyi pari heikkoa kohtaa, jotka eivät ole aiemmin ilmoittaneet itsestään. Vaikka kuinka käymme kaiken sata kertaa läpi ja joka paikasta, tämä vaan on tällaista. Kuuluu lajiin, sanoisi joku. Ja hyvä, että löytyvät nyt”, tuumaa Huusela.

Tiimeillä on aikaa loppuvalmisteluihin noin kaksi viikkoa. Sen jälkeen kipparit jäävät karanteeniin, joka alkaa jo seitsemän päivää ennen starttia. Kipparin avuksi starttiin lähtevä ns. lähitiimi jää karanteeniin 48 ennen lähtöä. Koronatestauksia on viikoittain. 

”Olen henkisesti valmis. Aion ottaa tästä kisakyläajasta kaiken irti. Niin monta kertaa olen tämän laiturin päästä päähän kävellyt ja yrittänyt asettua lähtevien kippareiden asemaan ja ajatuksiin. Tunnelmat vaihtelevat jännityksestä tyyneyteen ja onnellisuudesta jonkinlaiseen kauhuun. Ei sitä oikein voi selittää. Koko kirjon pystyy helposti käymään läpi yhden päivän aikana”, sanoo Huusela.  

2020/2021 -kisan kipparit edustavat yhdeksää eri kansallisuutta. Kuusi heistä on naisia. Ensikertalaisia on Huusela mukaanlukien 18. 

Kilpailua pääsee seuraamaan Vendée Globen applikaation, sivuston ja sosiaalisen median kautta, sekä lukuisten tv-kanavien ja muiden medioiden välityksellä sekä kippareiden omien medioiden kautta.