HUUSELA STARTTASI BISKAJALLE KOVENEVIIN OLOSUHTEISIIN

Suomalainen yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela on tänään tehnyt pohjoismaista purjehdushistoriaa, startattuaan Vendée Globeen ensimmäisenä pohjoismaalaiskipparina koskaan. Kilpailun alun olosuhteista tulee heti haastavat.

33 kipparia, 9 eri maasta irrotti köydet Les Sables d’Olonnen ikonisesta Vendée Globe -laiturista tänä aamuna. Starttilaukaus pamahti Suomen aikaa muutaman sumun aiheuttaman lykkäyksen jälkeen lopulta kello 15:20. Purjehtijat saatettiin matkaan maapallon ympäri Ranskan ilmavoimien näyttävien kunnialentojen saattamina. 

”Tähän päivään asti minulla on ollut vain yksi tavoite. Päästä starttaamaan Vendée Globeen. Vasta nyt voin asettaa tavoitteekseni päästä sen maaliin”, sanoo Huusela.

Olosuhteet Biskajanlahdella näyttävät taas kerran julmilta. Tuuli alkaa nousta jo tänä iltana ja kääntyy vastaiseksi. Sunnuntai-maanantaiyön vastatuuli on jo ihan reipasta. Sen jälkeen hellittää ehkä noin vuorokaudeksi, minkä jälkeen tulee seuraava kylmä rintama. Sen läpi pitää taas purjehtia kovissa tuulissa. Ennusteiden kehittymisestä riippuen sitä voi seurata vielä kolmaskin vastaava rintama. 

”Biskajanlahti on kyllä koettu. Kolme lähdöistäni Atlantin yli kilpailuihin on tapahtunut infernaalisissa olosuhteissa. Silloin pitää vaihtaa taktiikkaa, eikä puhua kilpailemisesta vaan selviytymisestä. Purjehduksen turvallisuus ja varmuus on maksimoitava, jotta saa veneen pidettyä ehjänä”, Huusela kertoo. 

Vasta noin viiden, kuuden vuorokauden päästä startista pitäisi olosuhteiden alkaa hellittää. 

Vendée Globen reitti kulkee maapallon ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Sen teoreettinen pituus viimeisimmät jäävuorialueet huomioiden on noin 45.000 kilometriä.

Ari Huusela on arvioinut matkaansa kuluvan noin 100 päivää. Äärimmäisen vaativan kilpailun maaliinpääsyprosentti on aiempien kahdeksan kilpailun osalta 52.

Kilpailua voi seurata täältä ja Huuselan sosiaalisen median kanavista.

Kuva: Jari Salo