Jurmon aallot ja kivet

Itämeri – Arin kotimeri

Reija Selin

Itämeri – Arin kotimeri

Itämerta voi hyvin perustein kutsua Arin kotimereksi.

Itämerellä Ari on ottanut ensi kosketuksensa purjehdukseen, kerryttänyt kokemusta ja sieltä yksinpurjehtija Huusela lähti komeassa saattueessa ikimuistoisesti kohti Vendée Globe 2020 -kilpailua. Marraskuun 8. päivänä Arilla oli upea lähtö kisaan, jossa hän parhaillaan haastaa merta ja kilpakumppaneitaan.

Ilman Itämerta tätä kaikkea ei olisi.

Itämeren kasvattina Ari haluaa John Nurmisen Säätiön lailla toimia meremme parhaaksi. Hän toivoo, että vedenpinnan alla oleva säilyisi yhteisin ponnistuksin tuleville sukupolville.

Kotoisessa Itämeressämme ei ole koralliriuttoja, mutta kalliorantojen rakkolevämetsät ovat meremme keuhkot ja kalanpoikasten lastentarha. Itämeressä suolainen ja makea vesi sekoittuvat ja muodostavat ainutlaatuisen murtovesiekosysteemin, jollaista ei maailmassa ole toista. Mereksi Itämeri on suljettu, matala ja vähävetinen, ja siksi se on erityisen herkkä saasteille ja ravinteiden aiheuttamalle rehevöitymiselle… Ravinteet ruokkivat leviä, ja suuren levämäärän hajoaminen kuluttaa happea meren pohjasta. Itämerellä hapeton pohja-alue on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.

Kun istut kesällä Itämeren rannalla laiturin nokassa ja huljutat jalkojasi sinilevässä, näet kahden maailman rajan. Näet kaksi valtamerta. Meidän ihmisten valtameri on maan päällä – se on typen ja hapen muodostama ohut kupu planeettamme ympärillä, ilmakehä… 

Kun istut kesällä Itämeren rannalla laiturin nokassa ja huljutat jalkojasi sinilevässä, näet kaksi elämänmuotoa, joilla on aikanaan ollut valta tuhota maapallon elämä. Kumpi selviytyy?

Vedenalainen rantamaisema, Jurmo, Saaristomeri, Suomi, Itämeri. 2006. Kuva: Jukka Nurminen.

Arin ajatuksia Itämerestä voit kuunnella John Nurmisen säätiön Minun Itämereni -podcastissa Ari Huusela 


Kirjoituksen lainaukset ja kuvat (ellei toisin mainita) John Nurmisen Säätiön 2019 julkaisemasta kirjasta Meren lumo – Elämää pinnan alla (Juha Nurminen – Niko Kettunen) https://johnnurmisensaatio.fi/tuote/meren-lumo/