HUUSELA OHITTI HYVÄNTOIVONNIEMEN

Vendée Globen ensimmäinen pohjoismaalaiskippari, suomalainen Ari Huusela on tänään ohittanut Hyväntoivonniemen. Edessään hänellä on yli kuukauden pituinen Etelämeri-osuus. 


Yksinpurjehtija Ari Huusela ohitti Hyväntoivonniemen tänään kello 13:32 Suomen aikaa. Hän oli kilpailussa silloin sijalla 27. Reitillä ohitetaan kolme kuuluisaa niemenkärkeä ja myrskyjen niemeksikin kutsuttu Hyväntoivonniemi on niistä ensimmäinen.


”Kilpailuni on mennyt suunnitelmien mukaan tähän asti. Olen noin kuukaudessa purjehtinut jo yli 16 500 kilometriä. Seuraavaan niemenkärkeen Cap Leeuwinille, joka on Australiassa, on matkaa reilut 7000 kilometriä. Se antaa mittakaavaa”, sanoo Huusela.


Vendée Globe starttasi Ranskan Les Sables d’Olonnesta reilut 34 vuorokautta sitten ja 33 kipparista kuusi on joutunut keskeyttämään. Huusela on ilmoittanut tavoitteekseen purjehtia omaa kisaansa ja päästä maaliin.


Toistaiseksi dramaattisimpia hetkiä suomalaiskipparin kilpailussa nähtiin heti alkumatkasta, kun yhtäkkinen 100° tuulikulman muutos paiskasi veneen kyljelleen. Lajiin kuuluvat sekä suuremmat, että pienemmät vahingot ja vauriot. Matkat ovat pitkiä, veneet ja olosuhteet äärimmäisiä, eikä varaosia tai korjausapua saa ottaa vastaan. Kilpailussa selviämiseksi on kyettävä hallitsemaan purjehduksen lisäksi myös laaja kirjo huolto- ja korjaustöitä. 


Merellä tarvitaan myös tuuria. Törmäykset ovat siellä yllättävän yleinen riski. Puolet tähän mennessä keskeyttäneestä on joutunut tekemään sen törmättyään johonkin vedenalaiseen; kontiin, valaaseen tai muuhun roinaan. 


”Olen onnellinen jokaisesta päivästä kun olen kilpailussa mukana. Tämä on pitkä matka ja erilaisia takaiskuja ja muita haasteita tulee sen aikana kaikille osanottajille. Jo se, että saa pidettyä tilanteet hallinnassa, muodostaa ketjun pieniä voittoja. Onnistumisia, jotka kaikki tarvitaan eteenpäin pääsemiseksi”, Huusela kertoo. 


Ennen kilpailun starttia Huusela tapasi amerikkalaisen, kaksi kertaa Vendée Globen maaliin päässeen Rich Wilsonin. Miesten purjehdusfilosofiat kohtaavat, joten Wilsonilla oli Huuselalle paljon annettavaa.


”Keskustelimme pitkään Etelämeren olosuhteista ja sieltä selviämisestä. Sain Richiltä neuvon syödä ja levätä aina kun siihen on mahdollisuus. Koskaan ei tiedä, milloin tulee se vuorokausi, kun siihen ei ole mahdollisuutta”, Huusela sanoo. 


Etelämerellä on odotettavissa yhä haastavammaksi muuttuvia olosuhteita ja vaativia manöövereitä. Itsestä ja veneestä huolehtimisesta tulee entistäkin tärkeämpää. 

.

Passing the Cape of Good Hope – VIDEO IN ENGLISH