HUUSELA OHITTI CAPE LEEUWININ

Vendée Globen ensimmäinen pohjoismaalaiskippari, suomalainen Ari Huusela on tänään ohittanut Cape Leeuwinin. Edessään hänellä on pian merten erämaa.

Yksinpurjehtija Ari Huusela ohitti Australian länsikärjessä olevan Cape Leeuwinin tänään noin kello 0:23 Suomen aikaa, reilut 16 vuorokautta Hyväntoivonniemen ohittamisen jälleen. Huusela purjehtii nyt kilpailussa sijalla 26. 

Vendée Globessa ohitetaan kolme kuuluisaa niemenkärkeä ja Cape Leeuwin on niistä toinen. Niemi on ilmeisesti saanut nimensä 1600-luvulla siellä vierailleen laivan mukaan. Hollantilaisperäinen sana Leeuwin tarkoittaa naarasleijonaa.

”Intian valtameri on ollut minulle suhteellisen lempeä neljä vuotta sitten purjehditun Vendée Globen olosuhteisiin verrattuna. Toisaalta olen tietoisesti tehnyt reitityksiä, jotka eivät kulje kaikkein kovimpien tuulien kautta. Merenkäynnin sekavuus on silti ollut haasteellista”, kertoo Huusela.

Kilpailussa ei toistaiseksi olla tehtailtu ennätyksiä edellisen kisan malliin. Esimerkiksi kilpailua parhaillaan johtava Yannick Bestaven (Maître Coq) oli 49 kilpailupäivän jälkeen 2 639,9 NM (n. 4 900 km) perässä edellisen, 2016/17 -kilpailun voittajan Armel Le Cléac’hin saman ajankohdan sijaintia. Le Cléac’hin Banque Populaire -veneellä meni tuon välimatkan purjehtimiseen viime kisassa yhdeksän vuorokautta, yksi tunti ja 12 minuuttia.

Etäisyydet niemien välillä ovat pitkiä. Huuselan lokiin (todellinen purjehdittu matka) kertyi Hyväntoivonniemen ja Cape Leeuwinin välillä noin 4 600 NM (n. 8 500 km) ja kokonaisuudessaan purjehdittu matka lähenee jo 14 000 NM:a (n. 26 000 km). Kilpailun teoreettisen matkan puoliväli on Tasmanian paikkeilla. 

”Cape Leeuwinilta on Kap Hornille noin 7000 NM (n. 13 000 km). Se vie minulta noin kuukauden päivät, jos kaikki menee hyvin. Tyynen valtameren osuus tulee olemaan jännittävä jo pelkästään senkin takia, että siellä lähin ihminen kilpakumppaneita lukuunottamatta saattaa löytyä avaruusasemalta. Ollaan oikeasti todella kaukana kaikesta”, Huusela pohtii. 

Point Nemo eli merellä oleva piste, joka on kauimpana kaikista rannikoista, osuu tämän merten erämaareitin varrelle.

.