HUUSELA OHITTI PÄIVÄMÄÄRÄRAJAN

Vendée Globen ensimmäinen pohjoismaalaiskippari, suomalainen Ari Huusela on tänään ohittanut päivämäärärajan. Meriliikenteen päivämäärärajana käytetään 180° pituusastetta.

Yksinpurjehtija Ari Huusela on ohittanut päivämäärärajan tänään kello 07:07 Suomen aikaa. Hän oli silloin kilpailussa sijalla 26. Seuraavaksi Huuselalla on tähtäimessään Point Nemo. Kaukaisin piste merellä mistä tahansa maa-alueesta. 

”Aurinko alkoi paistamaan ja ensimmäistä kertaa reiluun kahdeksaan viikkoon näin maata. Ennen päivämäärärajan ylitystä ohitin Antipodes Islandit muutaman mailin päästä eteläpuolelta. Oli aivan mahtavan sykähdyttävä tunne nähdä nuo jylhät, korkeat saaret jyrkkine rantoineen. Paikka on asumaton ja melko kaukana kaikesta, Uuteen Seelantiin n. 400 mailia eli n.700km”, kertoo Huusela.

Vendée Globe starttasi Ranskan Les Sables d’Olonnesta 8. marraskuuta 2020. 33 kipparista 27 on yhä mukana kilpailussa. Huusela on ilmoittanut tavoitteekseen päästä maaliin noin 100 vuorokaudessa. 

”Oli hieman huolestuttavaa, että reititysohjelmani kertoi päivämäärärajan olevan end of the world. Rajan ylitettyäni käänsin huojentuneena kelloani vuorokaudella taaksepäin. Nyt on menossa jo kisan 61. päivä. Aika merellä on mennyt todella nopeasti. Eilisessä kansainvälisessä haastattelussa tulin ajatelleeksi, että vaikka lennän työkseni, en ole koskaan aikaisemmin ylittänyt päivämäärärajaa. Finnairin reiteille se ei osu. Itse asiassa odotan jo kovasti töihin pääsyä”, pohti Huusela.

Jos kaikki menee hyvin, arvioi Ari Huusela saavuttavansa Point Nemon reilun viikon kuluttua viikonloppuna ja purjehtivansa Cape Hornille 17-18 vuorokaudessa.

.

Antipodes-saarten ohitus