LATTAVAUNUT

Arin tiimi tässä hieman selventää tuota lattavaunun vauriota ja vaihtoa. Hyviä kysymyksiä on kirvoittanut tämä pieni mutta tärkeä osa IMOCA Starkin mastossa! Mukavaa että seuraatte näin sankoin joukoin matkan etenemistä!

Isopurje on kiinnitettynä etuosastaan, etuliikistä, mastoon vaunuilla jotka kulkevat mastoon kiinnitettyä kiskoa pitkin ylös ja alas kun purjetta nostetaan tai lasketaan. Lattojen (hiili/lasikuituseoksesta valmistetut purjeen jäykistäjät) päissä on muita vaunuja vahvemmat vaunut sillä niihin kohdistuu kovia voimia.

Arilla on noita vaunuja mukana juuri sen vuoksi että ne saattavat vaurioitua, syystä tai toisesta. Kuvissa hieman selvennystä asiaan. Toisessa kuvassa italialainen OneSailsin purjemaakari asentamassa isopurjetta ensimmäistä kertaa IMOCA Starkin mastoon keväällä Caenissa. Neljä miestä sekä parit apukädet, J2 purjeen sitominen, lattojen asennus, reiviköysien pujotus ja merkkaus, vaunujen sitominen (lashing) jne. kaikkineen tuo operaatio kesti 16 tuntia. Yhteensä siis n. 70 työtuntia!

Jari Salo: pahoittelut hienon kuvasi sotkemisesta!

Teksti: Jukka Jaskari