HUUSELA OHITTI ”EI KUKAAN”-PISTEEN

Vendée Globen ensimmäinen pohjoismaalaiskippari, suomalainen Ari Huusela on tänään ohittanut Point Nemon pituuspiirin. Point Nemo on maailman etäisin merellä sijaitseva piste mistä tahansa maa-alueesta. Nemo on latinaa ja tarkoittaa suomeksi ”ei kukaan”.

Yksinpurjehtija Ari Huusela on tänään noin kello 15 ohittanut Point Nemon noin 170 km sen eteläpuolelta. Hän oli kilpailussa silloin sijalla 25. Seuraavaksi hänellä on edessään hurjamaineinen Kap Horn.

”Tämä on ollut stressaava paikka lähestyä. Sitä kun on koko ajan purjetinut pois kauemmas ja kauemmas kaikesta. Täällä on todella yksin ja pitkään kestävän avuntulon päässä, jos jotain tapahtuu. Vaikka ohitus sinänsä ei vielä muuta tätä tilannetta, etenen kuitenkin tästä eteenpäin maata kohti. Se tuntuu hyvältä”, Huusela sanoo.

Merten erämaa Uuden Seelannin ja Kap Hornin välissä on matkaltaan reilusti pidempi kuin esimerkiksi Atlantin ylitys Euroopasta Karibialle. 

”Point Nemoa kutsutaan myös maailman yksinäisimmäksi paikaksi. Täällä lähimmät ihmiset taitavat löytyä avaruusasemilta ja aluetta pidetään myös avaruusromun hautausmaana. Sopisi olla tulematta mitään niskaan tuolta ylhäältä nyt”, Huusela toteaa. 

Ari Huusela toivoo saavuttavansa Kap Hornin noin viikon kuluttua. Sen jälkeen on edessä vielä kolmasosan verran matkasta maaliin. Olosuhteet ennen kuuluisan niemenkärjen saavuttamista näyttävät kovatuulisilta ja merenkäynti haastavalta. 

”Nyt on menossa jo kisan 70. päivä. Aallot tuntuvat haluavan hajottaa veneen. Yritämme kestää ja pitää mielen korkealla. Olen keksinyt, miten saan täällä päivän lyhyemmäksi. Siirrän vaan kelloa taas tunnilla eteenpäin”, sanoi Huusela, jolle myös jatkuva kellonsiirtely on aiheuttanut aitoa päänvaivaa jo jonkin aikaa.