HUUSELA ON KIERTÄNYT KAP HORNIN

Vendée Globen ensimmäinen pohjoismaalaiskippari Ari Huusela on nyt kiertänyt Kap Hornin. Niemen kiertoa edelsi useamman vuorokauden kestäneet vaikeat olosuhteet.

Yksinpurjehtija Ari Huusela on kiertänyt Kap Hornin tänään ajassa 77 päivää, 11 tuntia, 59 minuuttia, kello 03.19 Suomen aikaa. Hän oli kilpailussa silloin sijalla 25. Kap Horn on kolmas ja viimeinen Vendée Globe maapallon ympäri non-stop yksinpurjehduskilpailussa kierrettävä niemenkärki. 

”Elämäni kamalin lähestyminen. Ihan horroria. Matalapaine toisensa perään. 5-10 -metriset aallot, jotka yrittävät kaataa veneen. Sen päälle pienempiä aaltoja, jotka moukaroivat veneen takalaitoja. Tällä ei enää ollut mitään tekemistä purjehduksen kanssa. Se oli pelkkää selviytymistä, eivätkä pahat olosuhteet ole vieläkään kokonaan ohi. Seuraava matalapaine on nurkan takana. Olin todella poikki 100 mailia ennen Hornia”, Huusela kertoo.

Kap Hornilla on maineensa, eikä sen saavuttaminen armahtanut Huuselaa ja häntä noin 30 merimailia edellä purjehtivaa naiskipparia Alexia Barrieria yhtään. 

”En ole nukkunut pariin vuorokauteen. Adrealiinitaso on ollut ihan tapissa. Jokainen ehjänä eteenpäin päästy maili oli voitto. Vene kävi kaksi kertaa kyljellään. Menin tosi lujaa, kovimmillaan 339 mailia vuorokaudessa eli keskimäärin 14 solmun vauhtia, jotta en jäisi suurimpien aaltojen ruhjomaksi. Rauhoittava ajatus oli se, että purjehdin loppuvaiheessa jo helikopterille mahdollisella pelastusetäisyydellä”, Huusela sanoo. 

Noin 70 merimailia ennen niemenkärkeä olosuhteet rauhoittuivat äkisti ja tuuli kääntyi. Huusela oli silminnähden helpottunut tarpeeseen tulleesta tauosta. Hän sai tarkistettua veneensä, keitettyä kahvit ja vaihdettua pari sanaa Uudesta Seelannista Brasiliaan matkalla olleen rahtilaivan kanssa. Helpotusta kesti kuitenkin vain hetken ja korkea aallokko kohosi taas sekavana, kovan sateen ja tuulen piiskatessa venettä jälleen. 

”Olen valtavan onnellinen. Tämä on ihan käsittämättömän iso saavutus minulle. Sen kruunasi majesteetillinen näkymä. Olen miettinyt kolme vuotta, että näkyykö sitä vai ei ja sain nähdä Hornin jylhän komeuden älyttömän hienossa ilta-auringossa. Pääsin vieläpä vaihtamaan pari sanaa majakanvartijan kanssa”, iloitsi Huusela. Hän haluaa myös ilmaista äärimmäisen kiitollisuutensa valtavalle kannustajajoukolleen, tiimille, läheisille ja sponsoreilleen. 

Seuraavaksi Ari Huuselalla on edessään vielä noin 7000 merimailia eli 13 000 kilometriä maaliin. Kilpailun kärjessä olevia veneitä odotetaan Les Sables d’Olonneen keskiviikkona.  

Pysähtymättä purjehdittavaan Vendée Globeen pääsy on ollut Huuselalle unelma jo 20 vuotta. Hän on sanonut nauttivansa joka päivä siinä mukana olosta ja purjehtivansa kisan omalla tyylillään. Huusela on jo saanut lempinimenkin: ”Super Happy Sailor”. 

Suomalaispurjehtijoista ikonisen Kap Hornin on ennen Huuselaa kiertänyt kilpaa yksin kolme kipparia: Pentti Salmi (BOC 1987), Hjallis Harkimo (BOC 1987) ja Tapio Lehtinen (GGR 2019)

©Jari Salo