KAKSI VOITTAJAA

Tämä Vendée Globe on ihan omaa luokkaansa. Kuka olisi uskonut, että ensimmäisenä maalilinjan ylittäneestä kipparista ei tulekaan kilpailun voittajaa?! Yksi asia sentään pysyy. Kisan voitti taas ranskalainen – nyt jo yhdeksättä kertaa.

Charlie Dalin ja Yannick Bestaven. Siinä tämänkertaisen Vendée Globen kaksi kuningasta. Kolmas ja kilpailussa neljänneksi ilman foileja purjehtinut viisinkertainen VG-osallistuja Jean Le Cam kruunattiin ties monettako kertaa kuninkaaksi jo etelämerellä. Hänen lempinimensäkin on “Roi Jean”.

Apivia, Charlie Dalin pokkasi itselleen “line of honors”:in. Toisena maalilinjan rikkoi Bureau Vallee2, Louis Burton ja vasta kolmantena maaliin tullut Maître CoQ,Yannick Bestaven voitti kilpailun aikahyvityksen turvin, mutta erittäin ansaitusti.

Draamaa nähtiin vielä ihan viime metreillä, kun podiumpaikkaa melkein varmasti hätyytellyt saksalainen Boris Herrmann törmäsi kalalaivaan vain 90NM ennen maalilinjaa. Maston alastulo oli lähellä, mutta onni oli kipparin puolella ja Seaexplorer – Yacht Club de Monaco sijoittui hienosti viidenneksi.

Lähde: Vendée Globe

Erityismaininnan ansaitsee kisahistorian ensimmäinen vammaisurheilija Damien Seguin (Groupe APICIL), joka teki foilittomalla veneellään todella uskomattoman hienon purjehduksen. Hän on kaksinkertainen Paralympics-voittaja ja lista muista saavutuksista on pitkä.

Main photo: © Jean-Louis Carli/Alea

.

Tässä kisassa ei ole tehtailtu nopeusennätyksiä vaan veneet ovat purjehtineet historiallisen lähellä toisiaan. Ainoastaan ihka ensimmäisessä Vendée Globessa 1989/90 kävi samalla lailla kuin nyt, viimeinen oli ohittanut Kap Hornin ennen kuin voittaja oli maalissa.

.