MITKÄ DOLDRUMIT?

Doldrumit, mystinen sana, mitä se oikeastaan on?

Doldrumit ovat merenkulkijoiden käyttämä termi ITCZ:sta (Intertropical Convergence Zone). Purjelaivat saattoivat juuttua viikkokausiksi Doldrumeille minkä vuoksi ne eivät juurikaan ole merenkulkijoiden suosiossa.

Eteläisen pallonpuoliskon kaakkoispasaati ja pohjoisen koillispasaati kohtaavat tuolla päiväntasaajan seutuvilla. Lämmin, kostea ilmamassa tuolla vyöhykkeellä lähtee nousemaan ylöspäin muodostaen alueelle matalapaineen. Pääsääntöisesti alueella on varsin heikko perustuuli, jopa aivan tyyntä, mutta kostea ilma muodostaa ajoittain valtavan kokoisia ukkospilviä joiden ”topit”, yläosat , ovat reilun 15 km korkeudella.

12.2. ilta

Ukkospilvestä tulevat syöksyvirtaukset ovat, kuten tiedämme, voimakkaita ja hyvin vaikeasti ennustettavia. Doldrumit ovat, verrattuna tasaiseen pasaatituuleen, purjehtijalle hieman harmaita hiuksia (jos on) kasvattava merialue.

Teksti: Jukka Jaskari