ARI HUUSELA

44.000 kilometriä maailman ympäri purjeveneellä,  yksin, pysähdyksettä, ilman ulkopuolista apua, ja kilpaa niin nopeasti kuin mahdollista. 

Ari Huusela aikoo tehdä sen, mihin vain sata ihmistä koko maailmassa on pystynyt. 57vuotias lentokapteeni ja kilpapurjehtija haluaa kirjoittaa suuren luvun Suomen ja pohjoismaiden purjehdushistoriaa.

Read this in English

En français

Mekaanikosta lentokapteeniksi, maakravusta kilpapurjehtijaksi

En kasvanut purjeveneessä. Aloitin purjehduksen systemaattisen harjoittelun vasta 24-vuotiaana. Kuten missä tahansa vaativassa urheilulajissa, aikuisiällä aloittaminen tarkoittaa takamatkaa verrattuna muihin kilpailijoihin. Valtameripurjehduksessa on sisäistettävä monta osatekijää: veneen tekninen hallinta, sään ymmärtäminen, ääriolosuhteiden sietäminen, henkinen kantti ja fyysinen kestävyys.

Minua on ajanut eteenpäin perillepääsyn tahto ja se käsittämättömän hieno tunne, jonka saa merellä yksin ollessa.

Veneen toiminnan ymmärtämisessä ammatillinen taustani on hyödyksi. Työskentelin useita vuosia lentokonemekaanikkona, ja lensin samalla rahtia. Järjestelmällinen työ toi tulosta, kun pääsin liikennelentäjän koulutukseen. Lentokapteenina ikään kuin purjehdin ilmassa, ainoastaan siipi on vaaka- eikä pystysuorassa.

Kohti isompia unelmia

Ehkäpä perisuomalaiseen tyyliin olen elämässä realisti. Jokainen voi ja saa silti unelmoida isosti. Kun olin 20 vuotta sitten voittamassa avomeripurjehduksen Suomen mestaruutta, tajusin, että voin joskus olla mukana sitäkin isommissa kisoissa.  Neljä vuotta sitten saavutin siihen asti suurimman unelmani ollessani ensimmäinen pohjoismaalainen, joka pääsi maaliin legendaarisessa 5500 kilometrin pituisessa Route du Rhum –yksinpurjehduskisassa Ranskasta Karibialle. 

Kolmenkymmenen vuoden aikana olen kokenut niin huikeita onnistumisia kuin suuria pettymyksen hetkiä.

Vendee Globe -purjehduskisa, jossa vietetään noin kolme kuukautta yksin veneessä ja kierretään maapallo pysähtymättä myötäpäivään Atlantin ja Tyynenmeren kautta,  on suurin tavoite, mikä minulla on koskaan ollut. Se on millä tahansa mittapuulla yksi maailman haastavimmista urheilusuorituksista. Alle sata ihmistä maailmassa on pystynyt siihen aiemmin.

Photo ©JariSalo

Lähtökohtani projektiin

Lentokapteenin ammatissani turvallisuus on kaikki kaikessa. Se näkyy myös tavassani purjehtia. Yksin  valtamerellä ollessa lähin apu voi olla yli tuhannen kilometrin päässä. Äärimmäisissä olosuhteissa pienenkin asian lähteminen väärille raiteille voi tarkoittaa ongelmien nopeaa kertautumista. Siksi panostan ennen jokaista kisaani valtavasti omaan henkiseen ja fyysiseen valmistautumiseeni, reitin ymmärtämiseen, veneen varusteluun ja varautumiseen yllättäviin tilanteisiin.

Matkani Vendee Globeen on tähän mennessä suurin suomalainen purjehdusprojekti 2000-luvulla.  Kukaan pohjoismaalainen ei ole aiemmin osallistunut tähän maailman kovimpana ja vaativimpana pidettyyn Vendee Globe -purjehduskisaan.

Lähtöviivalle pääsy on edellyttänyt onnistumista tärkeissä kisoissa vuosina 2018 ja 2019, riittäviä kumppanuuksia veneen varustelemiseksi ja huipputyötä koko tiimiltä. 

Tämä projekti ja jokainen kilpailu joka vie sitä kohti tulevat testaamaan rajojani enemmän kuin mikään muu seikkailuni ennen tätä. Onnistuminen tarkoittaisi uuden luvun kirjoittamista Suomen ja koko Pohjoismaiden purjehdushistoriassa. Uskon, että minä olen vihdoin valmis siihen.

Photo ©JariSalo

Arin aiemmat yksinpurjehduskilpailut Atlantin yli

1999 Mini Transat, Classe Mini, Ranska – Lanzarote – Guadeloupe, Karibia

2007 Transat 650, Classe Mini, Ranska – Madeira – Salvador da Bahia, Brasilia

2014 Route du Rhum, Pogo40, Ranska – Guadeloupe, Karibia

2018 Route du Rhum, IMOCA, Ranska – Guadeloupe, Karibia

Muut Imoca Globe Series -maailmanmestaruuskiertueen kisat

2019 Bermudes 1000 Race, IMOCA, Douarnenez > 2000 merimailia > Brest

2019 Transat Jacques Vabre, IMOCA, Ranska – Brasilia (kaksinpurjehdus, co-skipper: Mikey Ferguson)

Seuraa useasti päivittyviä sosiaalisia medioita Facebook, twitter and Instagram 

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja!