ARI HUUSELA

45.000 kilometriä maailman ympäri purjeveneellä,  yksin, pysähdyksettä, ilman ulkopuolista apua, ja kilpaa niin nopeasti kuin mahdollista. 

Ari Huusela aikoo tehdä sen, mihin vain sata ihmistä koko maailmassa on pystynyt. 58vuotias lentokapteeni ja kilpapurjehtija haluaa kirjoittaa suuren luvun Suomen ja pohjoismaiden purjehdushistoriaa.

Mekaanikosta lentokapteeniksi, maakravusta kilpapurjehtijaksi

En kasvanut purjeveneessä. Aloitin purjehduksen systemaattisen harjoittelun vasta 24-vuotiaana. Kuten missä tahansa vaativassa urheilulajissa, aikuisiällä aloittaminen tarkoittaa takamatkaa verrattuna muihin kilpailijoihin. Valtameripurjehduksessa on sisäistettävä monta osatekijää: veneen tekninen hallinta, sään ymmärtäminen, ääriolosuhteiden sietäminen, henkinen kantti ja fyysinen kestävyys.

Minua on ajanut eteenpäin perillepääsyn tahto ja se käsittämättömän hieno tunne, jonka saa merellä yksin ollessa.

Veneen toiminnan ymmärtämisessä ammatillinen taustani on hyödyksi. Työskentelin useita vuosia lentokonemekaanikkona, ja lensin samalla rahtia. Järjestelmällinen työ toi tulosta, kun pääsin liikennelentäjän koulutukseen. Lentokapteenina ikään kuin purjehdin ilmassa, ainoastaan siipi on vaaka- eikä pystysuorassa.

Kohti isompia unelmia

Ehkäpä perisuomalaiseen tyyliin olen elämässä realisti. Jokainen voi ja saa silti unelmoida isosti. 

Kolmenkymmenen vuoden aikana olen kokenut niin huikeita onnistumisia kuin suuria pettymyksen hetkiä.

Vendee Globe -purjehduskisa, jossa vietetään noin kolme kuukautta yksin veneessä ja kierretään maapallo pysähtymättä myötäpäivään Atlantin ja Tyynenmeren kautta,  on suurin tavoite, mikä minulla on koskaan ollut. Se on millä tahansa mittapuulla yksi maailman haastavimmista urheilusuorituksista. 

Photo ©Jari Salo

Lähtökohtani 

Lentokapteenin ammatissani turvallisuus on kaikki kaikessa. Se näkyy myös tavassani purjehtia. Yksin  valtamerellä ollessa lähin apu voi olla yli tuhannen kilometrin päässä. Äärimmäisissä olosuhteissa pienenkin asian lähteminen väärille raiteille voi tarkoittaa ongelmien nopeaa kertautumista. 

Matkani Vendee Globeen on tähän mennessä suurin suomalainen purjehdusprojekti 2000-luvulla.  Kukaan pohjoismaalainen ei ole aiemmin osallistunut tähän maailman kovimpana ja vaativimpana pidettyyn Vendee Globe -purjehduskisaan.

Lähtöviivalle pääsy on edellyttänyt onnistumista tärkeissä kisoissa vuosina 2018 ja 2019, riittäviä kumppanuuksia veneen varustelemiseksi ja huipputyötä koko tiimiltä. 

Vendée Globe testasi rajojani enemmän kuin mikään muu seikkailuni ennen tätä.

Photo ©JariSalo

Arin aiemmat yksinpurjehduskilpailut Atlantin yli

1999 Mini Transat, Classe Mini, Ranska – Lanzarote – Guadeloupe, Karibia

2007 Transat 650, Classe Mini, Ranska – Madeira – Salvador da Bahia, Brasilia

2014 Route du Rhum, Pogo40, Ranska – Guadeloupe, Karibia

2018 Route du Rhum, IMOCA, Ranska – Guadeloupe, Karibia

Muut Imoca Globe Series -maailmanmestaruuskiertueen kisat

2019 Bermudes 1000 Race, IMOCA, Douarnenez > 2000 merimailia > Brest

2019 Transat Jacques Vabre, IMOCA, Ranska – Brasilia (kaksinpurjehdus, co-skipper: Mikey Ferguson)

Seuraa : Facebook, twitter and Instagram