ASIAA PURJEISTA

Meillä täällä Pohjolassa lähenee vuoden pimein hetki mutta Arilla tuolla reilun 11000km:n päässä koittaa pian keskikesä! No lämpötilat vastaavat meidän joitakin juhannuksia eli n.+10°. Ilma tulee tuosta vielä hieman viilenemään kun Stark menee etelämmäksiArin matka etenee tasaisella tahdilla ja tuolla 40° eteläistä leveyttä alkaa vallitsevat tuuletkin olla hieman totuttua voimakkaampia. ”Roaring Forties” oli aikoinaan esim. Pommern -nelimastoparkin moottoritienä viljareitillä. Starkilla on odotettavissa tuollaisia 600km päiväpurjehduksia seuraavien viikkojen aikana noilla leveyspiireillä.

IMOCA Starkin purjeet ja niiden hallinta yksin on kirvoittanut hyviä kysymyksiä ja koitan tässä hieman avata mitä kaikkea Arilla on mukana.

Isopurjeita on yksi eli tuo on koko matkan mastossa, reivattuna tarpeen mukaan eri kokoiseksi. Starkin isopurjeen pinta-ala on täysin ylhäällä n. 160m2, ykkösreivissä n.130m2, kakkosreivissä n.100m2 ja kolmosreivi n. 80m2. Lisäksi löytyy vielä nelosreivi joka lienee luokkaa 30m2.Isopurjeen kangas painoi 115kg kun se tuli Italiasta OneSailsin neulomosta, lisäksi n. 30kg latat, eli melko hankala käsiteltävä yksikseen. Pisin latta on melkein yhdeksän metriä pitkä.

Arilla on mukana kaksi luovikeulapurjetta: J2, Solent, 80m2 ja J3, Staysail, 40m2. Genoaa ei ottanut mukaan koska sen käyttöalue suhteellisen pieni ja maksimi purjemäärä tuli rajoittavaksi. Kaikki Arin matkassa olevat keulapurjeet ovat rullapurjeita eli ne saadaan rullattua etuliikkinsä ympärille kun ne otetaan pois käytöstä ja vastaavasti rullataan auki kun otetaan käyttöön. J2 on jatkuvasti paikallaan koska sen harus, staagi, on tärkeässä roolissa maston tukemisessa. Muita purjeita voidaan poistaa ja laittaa paikoilleen tarpeen mukaan eri nostimilla.

Starkin purjevarastossa kilpailun aikana on seuraavat purjeet edellä mainittujen lisäksi:-A3, 280m2-A5, 180m2-C0, code zero, 170m2-J1,5, jibtop, 120m2-myrskyfokka, 20m2, kuuluu myös pakolliseen varustukseen.

Purjeet painavat kuivana n. 50-60kg (paitsi myrskyfokka joka on mukavan kevyt käsitellä laiturissa, mutta veikkaan että ei enää siinä olosuhteessa kun se joudutaan ottamaan käyttöön). Purjeiden laittaminen yksin säilytyspusseihinsa ja oikeille paikoilleen vaatii hyvää tekniikkaa ja hieman raakaa voimaa.

Yllä olevassa kuvassa Starkin mastoon on avattu isopurje, solent ja A3, yhteensä 520 neliömetriä purjeita, kahta tenniskenttää vastaava pinta-ala.Kiitos teille kaikille kun jaksatte kannustaa Aria tällä ainutlaatuisella matkalla!

teksti: Jukka Jaskari 11.12.2020

kansikuva: Jari Salo, Sailing Images