TJV KAKKOSKIPPARI VALITTU

Ari Huuselan seuraava valtamerikilpailu starttaa 27. lokakuuta. Kahvikisaksi kutsuttu Transat Jacques Vabre purjehditaan kaksin pysähtymättä Ranskasta Brasiliaan ja Huuselan kakkoskippariksi lähtee kokenut irlantilainen Michael (Mikey) Ferguson (36).

Transat Jacques Vabre on IMOCA-maailmanmestaruuskiertueen ainoa kaksin purjehdittava kilpailu. Reitin pituus Ranskan Le Havresta Brasilian Salvador da Bahiaan on noin 4.350 merimailia eli 7.800 km. Kilpailuun on ilmoittautunut historiallisen suuri määrä tiimejä, 67 kappaletta, josta IMOCA-tiimejä on myös ennätykselliset 34.

”Mikey Ferguson on luonteva valinta co-skipperikseni ja olen iloinen saadessani hänet kisaan. Mikey on toiminut luottohenkilönä tiimissäni jo 1,5 vuotta ja mm. kipparoi Ariel2:n takaisin Eurooppaan Route du Rhumin jälkeen viime talvena”, sanoo Huusela.

Fergusonille, kuten Arin muillekin kilpatovereille, purjehdus on ammatti. Hän on työskennellyt IMOCA-projekteissa jo 15 vuoden ajan. Jollapurjehtijana nuorena aloittanut Ferguson oli mukana jo kuuluisan IMOCA brittikipparin Mike Goldingin Ecover-tiimissä (Vendée Globe 2008/2009) ja viimeiset on viisi vuotta toiminut IMOCA Artemis2-tiimin vastaavana kipparina.

”Tämä on ehdottomasti maailman paras valtameripurjehdusluokka. Veneet ovat kehityksen huippua ja vaativat kippareilta täydellistä huomiota 24/7. Olen nyt ollut puolisentoista vuotta mukana Arin projektissa. Aloitimme yhteistyön keväällä 2018, kun valmensin häntä Route du Rhumiin. Viime talvena kipparoin Ariel2:n Guadeloupesta takaisin Eurooppaan ja Englannista Kieliin”, Fergson kertoo. ”Meillä ei ole fleetin uusin vene, eikä siinä ole foileja, mutta vastaavia veneitä osallistuu useita ja uskon, että olemme hyvin kilpailukykyisiä siinä joukossa”, jatkaa Ferguson.

Neljättätoista kertaa purjehdittavan kilpailun 18.10. aukeavaan kisakylään Le Havreen odotetaan yli puolta miljoonaa kävijää. Kilpailu purjehditaan kolmessa eri luokassa (Class40, Multi50 ja IMOCA) ja niitä kipparoi yhteensä 134 purjehtijaa. He edustavat 12 eri kansallisuutta.

”Kisa on yksi valtameripurjehduksen kuuluisimmista. Osallistujamäärä on tänä vuonna valtava ja moni tähtää Vendée Globeen”, Ferguson sanoo.

Michael Ferguson

  • 4 Fastnet -kilpailua (IMOCA)
  • 2 Round Britain and Ireland -kilpailua (2010, 2014) ja IMOCA (miehistöllä) ennätyksenhaltija 2014 kisassa
  • 2 Atlantin yli siirtopurjehudsta: Artemis ja Ariel 2.
  • Yli 30,000 merimailia IMOCA-veneillä

Ilmastoteemat ja -teot näkyvästi esillä

Transat Jacques Vabre näyttää esimerkkiä ja on ottanut ympäristöteemat isoksi vaikuttamisasiakseen. Se on mm. allekirjoittanut WWF:n ja Ranskan Urheiluministeriön 15-kohdan ympärsitöystävällisyyssitoumuksen (http://developpement-durable.sports.gouv.fr/IMG/pdf/sdd_charteorga_2019_05-2.pdf), toteuttaa tapahtuman kuluessa yli 40 vastuullisuustoimenpidettä, tekee yhteistyötä Ocean as Common -ilmastoasiaa ajavan järjestön kanssa (https://oceanascommon.org/en/) ja toteuttaa kisakylään kestävään kehitykseen keskittyneen alueen. Kokoavana ajatuksena toimii lause ”Put out to the sea, take action for the earth.”

”IMOCA on käsittykseni mukaan maailman aktiivisin ja tavoitteellisin ympäristö- ja ilmastotekoja edistävä purjehdusluokka. Katsomme asiassa jo vuoteen 2024 asti. Mielelläni edistän paikallisestikin näitä teemoja”, Huusela kertoo.

IMOCA-yhteisön viisi ympäristöteemaa, joita he tiimien ja omien aktiviteettien kautta toteuttavat, ovat: ympäristökuormituksen vähentäminen ja innovatiivisten uusien ratkaisujen kehittäminen (Ecological Transition), tapahtumien välityksellä vaikuttaminen (Event Organisation), äänenkannattajana ja viestinviejänä toimiminen valituissa teemoissa, kuten No Plastic Challenge ja mertensuojeluun liittyvät erilaiset hankkeet (Raising Awareness, Communications), merten suojeluun ja luonnon ymmärtämiseen liittyvän tieteen tukeminen kannustamalla tiimejä toimimaan hankkeiden tutkimusalustoina tai -kumppaneina (Sciences).

Kuvat: @Jari Salo/Sailing Images

https://www.transatjacquesvabre.org