KOVA VIIKKO HUUSELALLE – ENSIMMÄINEN IMOCA MAALISSA

Yksinpurjehtija Ari Huuselan toinen kisaviikko on ollut haastava, mutta tahto ja into ovat tallella. Tänään ensimmäisenä maaliin tulleen Imoca-kipparin luokkavoitto on vielä auki.

Legendaarisen Route du Rhum Atlantin yli yksinpurjehduskilpailun toinen viikko merellä on ottanut mittaa kippareista ja veneistä. Reilut parikymmentä myrskyltä viikoksi Ranskaan ja Espanjaan suojaan jäänyttä tai korjauksien takia pysähtynyttä venettä palasivat kisaan. 32 kipparia on joutunut keskeyttämään.

Ari Huusela purjehtii omassa luokassaan yhä sijalla 11/20. Hän on tällä hetkellä noin 1600 merimailin päässä maalista. Imoca-luokan ensimmäinen vene HUGO BOSS tuli maaliin tänään iltapäivällä ajassa 11vrk 23h. Siihen lisätään kuitenkin vielä 24 tunnin rangaistus, mikä tarkoittaa sitä, että brittikippari Alex Thomson ei välttämättä olekaan luokkansa voittaja.

Maaliin Guadeloupelle ei tulla suoraan, vaan saari kierretään. Maailmanlaajuisesti supersuosittu ja kisaa lähes suvereenisti Imoca-luokassa johtanut Alex Thomson ei herännyt hälytykseen, vaan ajoi karille saaren pohjoiskärjessä. Hän joutui käyttämään peruuttamiseen moottoria ja sai sen vuoksi kilpailun juryltä rangaistuksen. Thomson itse säästyi vammoilta, mutta veneeseen tuli vaurioita. Hän pystyi kuitenkin jatkamaan maaliin. Kisan Imoca-luokan osalta saattaa vielä voittaa ranskalainen Paul Meilhat, jonka SMA-veneessä ei ole foileja.

Huuselan karu aamu oli tiistaina 13.11. Hän oli hereillä ja kuuli tutkavaroittimen piippauksen. Näytöllä näkyi kilpakumppanin vene, joka lähestyi lujaa oikealta. Huusela kutsui Sebastien Destremauta kaksi kertaa VHF:llä, mutta ei saanut vastausta. Vene näytti menevän Huuselan edestä. Veneiden vauhdit vaihtelivat suuresti puuskista johtuen, eikä mitään ollut enää tehtävissä kun Huusela pääsi ulos. Kilpakumppanin keulan puuksprööti osui Huuselan veneen takakulmaan. Kumpikaan kippari ei loukkaantunut ja kumpikin vene pystyi jatkamaan kisassa. Nukkumassa ollut Destremau vastasi myöhemmin Huuselan VHF-kutsuun. Hän oli vain luullut autopilotin reistailleen.

Seuraavina tunteina ja päivinä Huusela käytti paljon aikaa veneensä takakulman kaiteiden, sähköntuoton varajärjestelmien ja rungon ala-takanurkan korjaamiseen. Kannustusviestejä tuli paljon, mm. Ariel2:n aiemmalta kipparilta Dee Caffarilta, joka viime Volvo Ocean Racessa kipparoi Turn the Tide on Plastic -veneen sekamiehistöä.

Eilen saapuivat lentokalat. 2014-kisassa Huusela sai yhden sellaisen vauhdissa naamalleen. Vene täytyy nyt tarkistaa kaloista useasti päivässä. Niitä lentää eri paikkohin, kanteen jäävät suomut ovat liukkaita eikä mädän kalan hajukaan ole mieluisa.

Purjehdusolosuhteet alkavat olla trooppisen kuumat. Puuskat voivat olla äkillisiä ja voimakkaita. Huusela arvioi saapuvansa maaliin ensi viikon puolivälin jälkeen. Tunnelma ja motivaatio ovat kunnossa ja korkealla.

Kilpailua ja sen uutisia voi seurata: www.routedurhum.com