PRESIDENTTI MACRONIN VIERAANA

Pohjoismaiden ensimmäinen Vendée Globe -kippari Ari Huusela sai kutsun Ranskan presidentin vastaanotolle. Huusela vieraili Élysée-palatsissa Suomen itsenäisyyspäivänä. 

Yksinpurjehtija Ari Huusela osallistui maanantai-iltana 6.12. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vastaanotolle. Huuselan lisäksi kutsuttuina olivat myös muut Vendée Globe -maailmanympäripurjehduskilpailuun startanneet kipparit. 

”Pääsin juhlistamaan sekä Vendée Globea, että Suomea samana iltana. Olen kiitollinen niin paljosta”, Huusela kertoo Pariisista ja jatkaa: ”Tähän lajiin kuuluu, että kaikki starttiviivalle yltäneet ovat jo voittajia. Kutsu ansaittiin sillä perusteella. Kisaan mukaan pääsy on yhtä äärimmäisen työn takana kuin itse purjehduskin.”

Presidentti Macron myönsi vastaanotolla Chevalier de la Légion d’honneur -kunniamerkit. Ne saivat kilpailun voittaja Yannick Bestaven, sekä Jean Le Cam. Le Cam pelasti kisassa Intian valtameren vaativissa olosuhteissa kilpakumppani Kevin Escoffierin pelastuslautasta, johon Escoffier oli joutunut pelastautumaan veneen katkettua.

Ari Huusela toi pelkästään Vendée Globen ajalta Suomelle 17 miljoonan euron* kansainvälisen media-arvon tapahtuman päämarkkinoilta (Ranska, Saksa, Englanti, Italia, Espanja, kun koko kisan media-arvo samoilla markkinoilla oli 400 meur). Päälle tulevat vielä muut maat ja suuri kotimainen näkyvyys. Kokonaisuudessaan Huuselan Vendée Globe -projektin neljän vuoden media-arvo ylsi arviolta 50 miljoonaan euroon**. 

Vendée Globessa purjehditaan lajin huipulla; maapallon ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua. Neljän vuoden välein starttaava Vendée Globe on urheilukilpailu, joka vaatii tiimityötä sen korkeimmalla tasolla ja itse kilpailu on kokonaisuudessa jäävuoren huippu. Maaliin pääsyn edellytyksinä merimiestaitojen lisäksi ovat sekä äärimmäinen henkinen että fyysinen kestävyys ja tekniikan sekä luonnon kanssa pärjääminen. 

Vain 84 purjehtijaa on päässyt tämän ikonisen valtamerikilpailun maaliin sen historian aikana***, kun Mt. Everestille on kiivennyt yli 4000 ja avaruudessa on käynyt lähes 600 ihmistä. 

´

Lähteet: * Vendée Globe Press, ** tiimiarvio

*** Ensimmäinen Vendée Globe starttasi vuonna 1989. Lähtölinjalla on yhdeksän kilpailun aikana ollut yhteensä 198 venettä. Totaali maaliinpääsyprosentti on 2020/21-kisan jälkeen 56%.