HUUSELA VENDÉE GLOBEN MAALIIN

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela on tehnyt pohjoismaista purjehdushistoriaa tultuaan ikonisen Vendée Globen maaliin tänään kello 9:35 Suomen aikaa.

Huusela purjehti maapallon ympäri ajassa 116 päivää, 18 tuntia, 15 minuuttia, Hän sijoittui sijalle 25, kun kilpailuun starttasi yhteensä 33 purjehtijaa. Suomalainen oli viimeinen maaliin päässyt ja päätti Vendée Globe 2020 -kilpailun, jonka voitti ranskalainen Yannick Bestaven.

”Unelmastani on tullut totta. Siihen vaadittiin yli 20 vuotta, joista viimeiset neljä veivät kaiken vapaa-aikani. Alex Thomsonsai minut uskomaan, että mikään ei ole mahdotonta. Valtavan sitoutunut tiimi ja sponsoreiden tuki mahdollisti kolme vaativaa Imoca Globe Series -valtamerikisaa ennen tätä kilpailua ja sitten huipennuksena Vendée Globen starttilinjalle pääsyn”, Huusela sanoo.

Vendée Globea pidetään yksinpurjehduksen kuninkuuskilpailuna. Se purjehditaan maapallon ympäri, ilman pysähdyksiä ja ilman ulkopuolista apua, joka neljäs vuosi. 2016/17 -kilpailussa ensimmäisen ja viimeisen maaliin päässeen ero oli 50 vuorokautta, kun se oli nyt vain 36 vuorokautta. Edellisessä kilpailussa 38 prosenttia osallistujista joutui keskeyttämään, kun luku oli nyt 24 prosenttia.

”Purjehdin kisan omalla tyylilläni. Noudatin niitä arvoja ja toimintatapoja, joita noudatan myös ilmailussa. En lähtenyt hakemaan sijoitusta, vaan pääsyä maaliin. Purjehdin erittäin konservatiivisesti ja toin veneen kotiin erinomaisessa kunnossa. Kisan pahimmat hetket koin heti ensimmäisen kahden viikon aikana kun vene kaatui kyljelleen ja olin lähellä menettää mastoni. Sitäkin pelottavampi oli sähköjärjestelmän totaali blackout, josta onneksi oli aiempi kokemus, joten tiesin miten toimia. Kaikkien valtamerikisojeni (1999-2021) maaliinpääsyprosentti on täydet 100”, kertoo Huusela.

Koronan vuoksi kaikki maaliintulijat otettiin vastaan poikkeusjärjestelyin. Huuselaa oli vastassa 12-henkinen ydintiimi, mediaa ja ranskalaisia vaikuttajia. Kanaalin reunoilla hurrasi monituhatpäinen paikallinen yleisö.

”Euforia ja tunteilu alkoi oikeastaan jo vuorokausi ennen maaliin tuloa. Tämä päivä on ollut jotain sanoinkuvaamattoman ihmeellistä. Olen pilvissä. Nautin ihmisistä, ruoasta, maasta jalkojen alla. Unelmani saavuttamisesta. Kaiken tapahtuneen sisäistämisessä tulee menemään vielä pitkään”, summaa Huusela.

Kuva: Jari Salo