SYÖ ENSIN

Merellä maistuu ruoka. Muttei aina. Joskus on meritautia. Tai energiankulutus on kovempaa kuin miltä ruokahalusta tuntuu. Se on kuitenkin selvää, että mitään ei pysty turvallisesti tekemään, jos energiat on loppu. Riski ongelmien syntymisestä tai kasvamisesta on todellinen, jos ei ensin huolehdi omasta suorituskyvystä.

Kaikki ruoka Ariel2:ssa valmistetaan yksinkertaisesti retkikeittimellä tai nautitaan ilman kuumennusta. Valmistuksen täytyy olla nopeaa ja turvallista kaikenlaisissa olosuhteissa. Syötävien täytyy kestää kylmää, kuumaa ja märkää sekä säilyä hyvin.

Kisoihin pakataan ruoat päiväkohtaisiin pusseihin. Sisältö rakennetaan vastaamaan sitä energiatarvetta, mitä kyseisen ajankohdan ennustetuissa olosuhteissa tarvitaan. Ja lisäksi huomiota kiinnitetään siihen, ettei samaa pastabolognesea osu usealle päivälle peräkkäin. Pääateriat ovat erilaista kuivaruokaa: retkimuonaa – joista Blåbandit ovat olleet viime kisojen suosikkejani, ja juotavaa superruokaa Ambronitea. Lisäksi on snäkejä. Photo: Jari Salo

Ennen ensimmäistä Route du Rhum -kisaa 2014 huomasin Kauppalehdestä uuden suomalaisen innovaation, juotavan ateriasta. Sen olivat kehittäneet otaniemeläiset opiskelijat. Otin yhteyttä. Homman juju perustuu helppouteen, nopeuteen ja toimivuuteen. Vesi tai mehu ja Ambronite-jauhe sekoitetaan suoraan juoma-astiassa, jossa on hyvä tiivis kansi. Se on samantien valmis ja takaa riittävän energiamäärän muutamaksi tunniksi eli juuri siksi aikaa, että saa manöövereita tai navigointia kirkkain mielin hoidettua. Bermudes 1000 Racessa oli taas uusia makuja mukana. Ambronite on täysin kasvispohjainen ja sen pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä.